ТЕМА ДНЯ

ЦИТАТА ТИЖНЯ

 Армія рабів не може перемогти армію вільних людей  

 

  

Сергій Ауслендер

 

 

 

Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Майстриня від Бога

Автор: Нова Газета

Саме такою людиною є художник-модельєр театрального та сценічного одягу, вишивальниця, мереживниця Земфіра Іванівна Штирьова, яка створила велику колекцію національних костюмів Болгарії, України та Росії. Вона чудова співачка, талановита поетеса і просто добра та чуйна жінка.

 

1 серпня 1932 року в болгарській родині у місті Шахтарськ Донецької області народилася маленька дівчинка з чудовим ім’ям Земфіра (з грец. «сапфір»). У воєнний час її батько Іван працював бухгалтером у селі Інзовка Запорізької області, де мешкала його мати Поліна. Вона працювала в робітничій артілі, вишиваючи рушники. Маленька Земфірочка цікавилася вишивками своєї бабусі і забирала залишки тканини собі. Одного разу дівчинка намалювала, а згодом вишила квіточку, отримавши похвалу від бабусі, яка сказала всім, що «такої чудової квіточки ніхто не зможе вишити». Саме з того часу все почалося. Проте доля не була милостивою до Земфіри Іванівни. Після війни її батька заарештували, а дівчинку відправили разом з молодшим братом до дитячого будинку. Земфіра добре співала та малювала, а тому її перевели в дитячий будинок для обдарованих дітей, що знаходився на острові Хортиця. Після закінчення школи вона вступила в педагогічне училище, потім недовго працювала в дитячому садку. Але потяг до мистецтва спонукав Земфіру подати документи до Дніпропетровського вищого живописно-педагогічного училища. Там вона пройшла серйозний конкурс (10 чоловік на місце) і протягом п’яти років здобувала професію методиста образотворчого та прикладного мистецтва. Майбутня майстриня була єдиною серед дівчат на своєму курсі, навчаючись з 19-ма хлопцями!

Особисте  життя Земфіри Іванівни не склалося: батьки чоловіка хотіли для свого сина заможнішу невістку. Але Бог завжди їй допомагав. Вона вела творчі студії, працювала в різних школах та ВНЗ міста Запоріжжя, а в 30-річному віці зацікавилася національною вишивкою українських, російських та болгарських мотивів. Саме в цей час Земфіра Іванівна почала шити костюми на замовлення художніх колективів. Її талант помітили провідні спеціалісти з декоративно-прикладного мистецтва і запросили працювати у театральному ательє міста Мурманськ (Росія). Протягом десяти років майстриня створила величезну кількість оригінальних костюмів (її саамські та російські костюми зберігаються в Мурманському музеї). А за колекцію костюмів малих народів Півночі отримала золоту медаль на ВДНГ.

Після повернення до Запоріжжя, вона моделювала костюми для артистів Запорізької, філармонії, зокрема для відомої запорізької співачки Любові Беркової-Житомирської, художніх колективів болгарського культурного товариства «Роднина». В костюмах Земфіри Штирьової виступали народні танцювальні колективи Канади та США.

Земфіра Штирьова є почесним учасником багатьох регіональних фестивалів. За свою  майстерність вона нагороджена багатьма відзнаками та грамотами, зокрема  в 2009 році одержала  почесне звання «Човек на годината» («Людина року») від Асоціації болгар в Україні.

Зараз Земфіра Іванівна живе і працює в Кропивницькому. Незважаючи на свій шановний вік (1 серпня минулого року її виповнилося 83 роки), вона веде активну суспільну діяльність, також виступає зі своїми піснями в створеному при болгарському об’єднанні  міжобласному клубі авторської пісні та поезії «Байгород». Виставки її робіт неодноразово презентувалися в бібліотеках та музеях міста. Нещодавно ця неперевершена майстриня стала членом об’єднання  кіровоградських художників при Будинку вчителя «Єлисаветградський  узвіз».

Не забуває Земфіра Штирьова і про майбутнє покоління: проводить зустрічі з учнями шкіл та зі студентами інших навчальних закладів. Ця життєрадісна та привітна жінка зачаровує людей своєю неймовірною енергетикою та  бажанням залишити майбутньому поколінню свої знання та вміння.

Світлана Ніколаєвська

 

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА

 

  

 

 

 

 

Loading...