У Малій Висці презентували проєкт «Баба Єлька»

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Оскільки засновниці проєкту родом із Маловисківщини, а сама баба Єлька – із Розсохуватки, то найбільше експедицій відбулося наразі саме в цьому районі.

Крім того, у травні нинішнього року проєкт «Баба Єлька. Експедиція на піч» фінансово підтримала Британська рада в рамках програми «Активні громадяни», тож презентація стала логічним завершенням-звітом, під час якого члени проєкту розповіли про основні знахідки та особливості пісенної традиції Маловисківської ОТГ і району. Тут «Баба Єлька» записала 77 пісень від 33 респондентів – бабусь із Копанок, Паліївки, Розсохуватки, Пасічного, Оникієвого, Новогригорівки та Хмельового.

 

У сесійній залі Маловисківської міськради, яка увечері 27 червня перетворилася на неформальний креативний простір, насичений глибокими смислами, зібралися лише ті, хто глибоко відчуває ідею проєкту «Баба Єлька», кому це справді цікаво (не через посадові обов’язки чи вимоги начальства) і хто був готовий присвятити дві години власного часу, щоб дізнатися, хто така баба Єлька і для чого вона перетворилася на «Бабу Єльку».  Серед них – давній друг проєкту, родом із Малої Виски – начальник обласного управління юстиції Вадим Гуцул із великою родиною Гуцулів-Секмединів (до його бабусі команда проєкту їздила під час другої експедиції у серпні 2018 року), композитор Павло Бровченко (він подарував до музею збірку пісень, записаних від своєї бабусі Секлети), учителі-історики, краєзнавці, пересічні маловищани, шанувальники проєкту з Розсохуватки, Олександрівки, Паліївки.

За словами етновиконавиці, онучки баби Єльки Світлани Буланової, найбільше учасники експедицій записали родинно-побутових та суспільно-побутових пісень, серед них ліричні,  про кохання,  сирітські,  козацькі,  рекрутські, арештантські,  також чимало колядок та щедрівок.

«Це ті пісні, які наші респонденти почули від своїх батьків, дідів, бабів, співали їх змалечку і пам’ятають і сьогодні. Та найбільше ми записали весільно-обрядових пісень (приспівок).  Це і тужливі, і веселі, сороміцькі приспівки майже до кожного учасника весільного обряду. Це приспівки до весільних батьків, до свекрухи, до свата, до дружок, світилок, боярів, навіть до кухарки», – розповіла Світлана Буланова.

Майстер-клас із народних танців від паліївських бабусь

Найголовнішими гостями на презентації стали берегині пісні – бабусі з Паліївки, від яких члени проєкту нещодавно записали 14 пісень та весільні приспівки: Валентина Милютін, Марія Яценюк, Надія Третякова, Катерина Яценюк. Вони не лише заспівали для присутніх, а й провели майстер-клас із традиційних танців (полька і карапєт) на центральній площі міста.

Чотири експедиції по Маловисківщині стали можливими завдяки підтримці Британської ради в рамках програми #Активні_громадяни та у партнерстві з Агенцією сталого розвитку «Хмарочос».

Команда проєкту «Баба Єлька» щиро дякує міському голові Юрію Гульдасу та секретареві міської ради Лесі Постолюк за сприяння в організації презентації.

Юрій Гульдас, 

міський голова Малої Виски:

– У проєкті «Баба Єлька» відображене найголовніше – не лише історія, не лише пісня, а ставлення молоді до старшого покоління, бажання перейняти не лише культуру, а й історію свого народу. Я впевнений, що ви народили нове зерно, частина якого відтепер має бути в різних подібних проєктах. Бажаю продовжувати цей напрямок і об’єднувати навколо себе все більше сподвижників.

 

Ірина Ткаченко, директорка Агенції сталого розвитку «Хмарочос»:

– «Баба Єлька» – це тріумф тих ідей, які повертають нас до наших витоків. Ніби все так просто – поїхати, зібрати, але інша справа – систематизувати і подати так,  щоб люди, які це чують, відчували українську ідентичність. Місія нашої організації досить символічна, проте важливо, що кошти, виділені Британською радою, – це маленькі гроші на великі справи. Мені б хотілося, щоб такі ініціативи підтримували ще й з середини громади, адже підтримка не лише  в грошах. Дуже важливо, що люди, які поїхали в інші світи, повертаються на рідну землю такими проєктами соціальної дії з глибоким серцем і щирими думками.

Фото Майкла Ендрюса
і Олександра Майорова