Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Браконьєрам тут не місце

Ігор Крушеницький
Автор: Ігор Крушеницький

Досвід Пантаївської ОТГ з боротьби із незаконним вирубуванням зелених насаджень стане в нагоді всім громадам. Заборона на будь-яке вирубування дерев на її території стало одним із перших рішень новоствореної ОТГ.

 

«Нова газета» поспілкувалася на цю тему із головою громади Ігорем Бульбою.

– На нашій території знаходиться декілька лісових масивів, – розповів він. – Років 15-20 тому це були повноцінні густі ліси. Зараз від них залишилося, напевно, третина. Маю на увазі не площу, вона не змінилася, а густоту, щільність насаджень. В цьому і держлісгоспи постаралися, видаючи порубочні квитки на запланований об’єм, а вирубувалося набагато більше. І, звісно, браконьєри доклали рук.

Пан Ігор пояснює, що рішення ради ОТГ про заборону вирубування дерев – продовження досвіду Пантаївської селищної ради, де впоралися із цією проблемою ще чотири роки тому.

– І після створення об’єднаної громади одна із вимог депутатів була знайти механізм повного контролю над санкціонованими вирубками. Це стосовно лісгоспів. І повного припинення незаконних – браконьєрських. Отож рада ОТГ і прийняла рішення про заборону здійснення вирубок усіх видів насаджень на території громади без дозволу ради. У ньому ж прописали і заборону руху лісовозів по комунальних дорогах об’єднаної громади. Це – практика багатьох ОТГ Західної України. Питання дуже гостре. Є ліси природні, їх ніхто не висаджував. Тут питання: чи має лісгосп якесь право на його використання та розпоряджання ним, якщо він у нього нічого не вкладав. А щодо промислових насаджень і вирубок, то ми просто ставимо їх під реальний контроль. На кожен порубочний квиток ми  будемо виділяти людину, яка контролюватиме відповідність здійснених вирубок документу, виданому лісгоспом. Задля цього ми поки що ввели в апарат селищної ради посаду спеціаліста з екологічної безпеки.

– Читав, що ваша громада планує створити ціле комунальне підприємство, що наглядатиме за лісонасадженнями.

– Це так. На нього, перш за все, ляже навантаження з відновлення сотень гектарів знищених лісів. А далі – раціональне використання цього ресурсу. Ще до нового року Верховна Рада намагалася прийняти закон про передачу лісового фонду територіальним громадам, так як раніше передали із державної власності ОТГ землі сільськогосподарського призначення. Але, вочевидь, через потужне лобі незаконних лісорубів для його прийняття забракло кількох голосів. Тому чекаємо на повторне голосування. Ну а поки, щоб зберегти те, що маємо, і прийняли відповідне рішення. 

– А яка ситуація у вас із лісосмугами у полях?

– Це якраз одна із особливих проблем. Фермери та інші землекористувачі просто завивали від того, що їх знищували. Немає насадження – вітри видувають родючий шар ґрунту. І це комплексна проблема. Якщо не зупинити вирубку смуг, знизиться врожайність, а далі – привабливість земель, фінансовий стан сільгосппідприємств тощо.     – Досить давно на території Пантаївської селради діє громадське формування «Сокіл», яке підтримує правопорядок. Її учасники також будуть задіяні в заходах щодо збереження лісів?

– Так. Вона працює в нас із 2016 року. У Пантаївці, коли я очолив громаду у 2015 році, однією із головних проблем була неблагополучна криміногенна ситуація. Поліція не справлялася. І учасники бойових дій, АТОвці, вирішили створити громадське формування з охорони громадського порядку й державного кордону (таке визначення у відповідному законі) «Сокіл-1». Воно діє за тристоронньої угоди про співпрацю між поліцією області, самим формуванням та селищною радою, в якій чітко розподілено: хто і за що відповідає. Де-факто це – нештатний підрозділ поліції. Вони входять у структуру графіків патрулювання громадського порядку, отримують накази поліції, єдине що – не одержують зарплату за цю діяльність. Повноваження у них досить широкі, тому ми їх залучили до виконання рішення ради щодо лісових масивів. А селищна рада їх забезпечує матеріальною складовою: уніформа, засоби захисту, бронежилети, меблі, пально-мастильні матеріали. Була мова про носіння зброї, адже члени «Соколу-1» мають дозволи на її носіння, але хлопці вирішили обходитися без неї. У перспективі це буде допоміжний підрозділ для поліцейського територіального офіцера громади, офіс якого – поліцейська станція – з’явиться в нас упродовж пів року.

Коли цей проєкт розпочинали – було дуже важко. Люди до свавілля звикають дуже швидко, а до порядку – повільно.

– Ефект від діяльності «Соколу-1» високий?

– За даними офіційної статистики Національної поліції, на кінець 2020-го року кількість злочинів на території Пантаївської об’єднаної територіальної громади зменшилася на 87 відсотків. Це про щось свідчить. Зараз у нас територія збільшилася після об’єднання – додалося п’ять населених пунктів, тож тепер вони більше працюють там, ніж у Пантаївці. 

До речі, рішення про тотальний контроль над зеленими насадженнями – лише перший крок до наведення ладу в екології цієї ОТГ.

– Плануємо багато рішень у цьому напрямку. Наприклад, на території, яка з нами об’єдналася, багато років незаконно видобувають пісок. Тисячами тонн. Тому будемо діяти, щоб припините беззаконня.

– Ваш досвід, цілком очевидно, буде корисний іншим громадам області.

– Ми самі його перейняли в однієї ОТГ Чернівецької області. Вона прийняла подібне рішення. А ми ж просто створили більш жорстке і юридично бездоганне. Це важливо, бо їхнє оскаржували в судах. Ми просто виправили їхні помилки. Вчитися краще на чужих.