Голованівську не 253, а 260 років

Автор: Нова Газета

Нинішнього вересня селище Голованівськ відзначає свою 253-ю річницю. Відлік цей започаткований ще за радянської влади від року освячення церкви Івана Богослова – 1764-го. Проте вже майже десять років відомо про існування автентичних документів, що  підтверджують дещо раніші згадки про селище. Стали відомі вони завдяки архіваріусу Роману Захарченку, який допомагав мені працювати над книгою  «Голованівщина – від Трипілля до сьогодення».

 

Саме йому під час поїздки до Кракова вдалося встановити  час виникнення селища (а заодно сіл Грузьке, Новосілка і Перегонівка) власне за документами з архіву Потоцьких  і віднайти перший відомий перепис населення містечка Голованецького (так званий «інвентар» – подвірний перепис), датований 1768 роком, за яким сучасні голованівці можуть встановити, чи не походять вони від перших тутешніх поселенців. До речі, цей «інвентар» не згадує ніякого Голованя, якого інколи називають засновником Голованівська…

Отож, поселення Голованевське-Голованецьке вперше фіксується у двох документах, датованих вереснем та листопадом 1757 року. Перший з них, який ще не публікувався, знаходиться в одному з краківських архівів. Це звіт уманського губернатора (управителя) С. Ортинського перед Ф. С. Потоцьким про стан поселень в Уманській волості, зокрема, про час заснування слобід (нових поселень). Зокрема, в ньому сказано, що поселення, назване в документі «Holowaniewskie», вже існує кілька років, а його осадження (тобто, заснування) доручене якомусь шляхтичу Косовському.

Другий із цих документів вже друкувався ще 1885 року. Однак хоча в його оригіналі і згадується Голованівськ, доля зіграла із цим містечком злий жарт, і на понад століття наш райцентр був обкрадений на свою першу історичну згадку. Цей документ називається «Список претензій польських комісарів до Браславської прикордонної комісії (Голованівщина адміністративно на той момент належала до Браславського воєводства Речі Посполитої. – прим. Авт.) щодо збитків, нанесених гайдамаками на прикордонних територіях Польщі» і датований листопадом 1757 року. В ньому серед пограбованих гайдамаками поселень згадано, зокрема, сільце («деревню») під дивною назвою Голованівський Ташлик. Однак ретельне вивчення документа не полишає сумнівів у недосконалості його перекладу з польської на російську мову, внаслідок чого було пропущено кому і два різні поселення (Голованівськ і Ташлик – нині село Сухий Ташлик Вільшанського району) були об’єднані в одне…На жаль, донині офіційно затвердженою датою заснування селища залишається 1764 рік. Проте не зважати на історичну правду про свою землю і не справедливо, і не патріотично. Тим паче, що прийняті на найвищому рівні постанови, які торкаються віддалених в часі історичних подій, мають досить умовний характер дії, та й зміст понять «перша згадка» і «час заснування» надто різний. Відтак, пора переглянути цю сторінку місцевого літописання і визнати, що 2017 року Голованівську виповнюється 260 літ.

Сергій ПІДДУБНИЙ,
історик-краєзнавець,
смт Голованівськ