Череп коня, биті амфори і піраміда

Ігор Крушеницький
Автор: Ігор Крушеницький

У Знам’янському районі тривають археологічні розкопки скіфської гробниці

 

Відкриттю унікальної знахідки передував, як це часто трапляється, випадок. Цієї весни під час оранки на полі поблизу Васиного Знам’янського району на місці розораного кургану трактор плугом витягнув із землі кам’яну брилу. Нею зацікавилися місцеві жителі, її фото почали ширитися в Інтернеті, і на них звернули увагу фахівці.

Рукотворність, як потім з’ясувалося, унікального артефакту покликала в експедицію археологічну групу Центральноукраїнського державного пед-університету на чолі з кандидатом історичних наук Іриною Козир.

Подальші охоронні розкопки на початку липня підтвердали: знайдено важливий для науки об’єкт віком 2,5 тис. років. На жаль, цей курган, як і більшість поховань тієї доби, пограбували ще в давнину.

Минулого тижня група журналістів обласних видань разом із головою ОДА Сергієм Кузьменком навідалися на місце розкопок. Саме завдяки прийнятому ним рішенню про проведення розкопок і, відповідно, виділення на них коштів, переконана керівник експедиції, і вдалося врятувати унікальну знахідку.

   

Як розповіла Ірина Козир, неглибокий земляний покрив приховував поховання, як попередньо вважають археологи, скіфського воєначальника або правителя високого рангу. Поховання збудували у формі пірамідальної дерев’яної гробниці діаметром близько 15 метрів, яка чудово збереглася. Навколо могили був дерев’яний поміст, на якому проводили обряди. А всю територію поховання оточував рів, що символізував межу між світом живих і мертвих. Пройти цей кордон можна було двома містками-перемичками.

– Ми знайшли череп коня і биті амфори, – зазначила Ірина Анатоліївна. – Очевидно, тут, у цьому рові, проводили поминання. Тепер наше завдання докопати його і дослідити. На нашу думку, скіфи піраміду підпалили, а поки горіла, її закидали глиною із цього ж рову. Глина для скіфів – символ життя, сонця. Від вогню вона обпалилася, і вже після цього обряду вони насипали над могилою курган, який увінчали знайденим кам’яним пам’ятником. Він являє собою масивне зображення воїна з двома нагрудними прикрасами (гривнами) на шиї та ритоном у лівій руці. У нижній частині тулуба зображений пояс, до якого прикріплені меч, точильний брусок, нагайка та горит – спеціальний футляр для лука й стріл.  

Пам’ятник унікальний, адже подібні знахідки таких розмірів (заввишки більше 2,6 м) зустрічаються дуже рідко. Науці відомі лише чотири такі високі, за 2,5 м, стели.

Наразі цей артефакт перебуває у археологічному музеї ЦДПУ. На жаль, під час виявлення пам’ятника він тріснув. Але археологи сподіваються, що якимось чином його вдасться «склеїти».

Усе це в комплексі робить курган біля Васиного унікальним серед подібних старожитностей скіфського часу в Україні.

– Нашим першочерговим завданням було врятувати унікальну історичну пам’ятку, щоб наші науковці її могли дослідити, а не, як це часто буває, розграбували «чорні» археологи. Це важливо, адже Кіровоградщина є справді унікальним регіоном, де зароджувалися численні культури. Тому ми й надалі докладатимемо зусиль для дослідження минулого нашого краю та збереження історичної спадщини для майбутніх поколінь, – підкреслив Сергій Кузьменко.

Ігор Крушеницький, фото автора та із сайту ЦДПУ