Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

І солодкий, і болгарський

Автор: Євгенія Бербат

Під часниковим соусом

 

1 кг солодкого перцю, 1-2 голівки часнику, 5-6 ст. л. олії, зелень петрушки та кропу, сіль і оцет – за смаком.

 

Перець вимити, почистити від насіння, розрізати на четвертинки і покласти в розігріту підсолену олію. Обсмажити під закритою кришкою 10-15 хвилин, потім зняти кришку і смажити до випаровування води. Потовчений із сіллю часник розвести за смаком із оцтом, додати дрібно нарізану зелень петрушки і кропу. Перець залити отриманим соусом і поставити в холодильник приблизно на годину.

Соус можна приготувати й іншим способом: протерти на тертці помідори, вилити їх у неглибоку каструлю і поставити на помірний вогонь, щоб волога трохи випарувалася. Після цього додати потовчений часник і сіль. Перець залити отриманим соусом і поставити в холодильник.

Подають до сиру або обсмаженої на решітці ковбаси.

 

У сметанному соусі (молдавська кухня)

 

1 кг перцю, 300 г сметани, 2 цибулини, 2 ст. л. борошна, олія, сіль.

Промитий перець обсмажити з усіх боків у розігрітій олії на сковороді під кришкою. Дати перцю охолонути, видалити шкірку і насіння, нарізати вздовж на шматки. Цибулю почистити, нарізати півкільцями і обсмажити на олії до золотистого кольору. Додати в цибулю борошно, і, не припиняючи помішувати, обсмажити на повільному вогні не більше хвилини. Залити усе сметаною, перемішати і дати закипіти. Додати перець, сіль і тушкувати 5-10 хвилин. Готову страву можна присипати чорним меленим перцем і зеленню.

 

Чушка бюрек (болгарська страва)

 

8 шт. солодкого перцю (краще червоного), 300 г бринзи, 2 яйця, зелень кропу і петрушки, 1-2 помідори, 3 зубчики часнику, олія, борошно, панірувальні сухарі, перець, сіль і спеції – за смаком.

У перців видалити хвостики, насіння і внутрішні перегородки, трохи змастити олією і запекти у духовці або мікрохвильовці до м’якості. Після того, як перці охолонуть, зняти з них шкірку.

Для начинки подрібнити бринзу, додати нарізану зелень, дрібно нарізані й очищені від шкірки та насіння помідори, товчений часник, білок 1 яйця, поперчити і посолити, якщо потрібно. Усе перемішати, а потім ретельно розтерти виделкою до однорідної пасти. Підготовленою сумішшю нещільно нафарширувати перець.

В окрему ємкість випустити яйце, додати сіль, перець і спеції, потім усе перемішати і збити виделкою. Нафарширований перець обваляти у борошні, потім вмочити у яєшну суміш і обваляти в сухарях. Обсмажити з обох боків в олії на добре розігрітій сковорідці до рум’яної скоринки.

 

«Авіньйон»

 

На 4 порції: 6 різнокольорових солодких перців, 1 маленький цукіні, середня цибулина, зубчик часнику, 200 г бринзи,
2 ст. л. маслинової олії, 100 г довгозернистого рису, 250 мл сухого червоного вина, 250 мл бульйону, сіль, мелений чорний перець, 30 г панірувальних сухарів, 1-2 ч. л. прованських спецій.

Два перці нарізати кубиками, решту – уздовж смужками. Цукіні, цибулю і часник подрібнити, бринзу розім’яти виделкою.

Олію розігріти у широкій каструлі і обсмажити на ній рис. Додати дрібно нарізані овочі  і теж обсмажити. Влити по 150 мл червоного вина і бульйону, проварити 15 хв. Додати половину бринзи, посолити, поперчити і приправити спеціями.

Духовку нагріти до 200°С. Рисом із овочами заповнити половинки перців і перекласти їх у форму для запікання. Бринзу, що залишилася, і панірувальні сухарі змішати, посипати ними начинку. Влити в каструлю червоне вино, що залишилося, та бульйон і поставити в духовку. Запікати протягом 30 хвилин. Потім перець викласти на блюдо і прикрасити.

 

Фарширований овочами

 

2 кг моркви, 1 кг ріпчастої цибулі, 500 г капусти, 4 кг солодкого перцю, 3 л томатного соку, 90 г солі, 150 мл 9-процентного оцту, 5-6 горошин запашного перцю.

Моркву, цибулю та капусту дрібно порізати і спасерувати окремо в олії. Потім змішати, посолити, поперчити й дати стекти олії.

Перець промити, вичистити, помістити на хвилину у круто посолений окріп, остудити і заповнити фаршем. У банку кинути кілька горошин перцю запашного, укласти фаршировані перці і залити прокип’яченим томатним соком, посоленим і заправленим оцтом (оцет можна замінити лимонною кислотою (близько 15 г). Банки пастеризувати, потім закатати.

 

Мхалі (грузинська кухня)

 

500 г червоного солодкого перцю, 0,5-1 скл. очищених горіхів, 1 ст. л. винного оцту, 2 ст. л. зелені кинзи, петрушки, кропу, 0,5-1 ч. л. червоного меленого перцю, 2-3 зубчики часнику, 1 ч. л. сунелі, 0,5 ч. л. насіння коріандру.

Запекти солодкий перець у шкірці на деку в духовці. Потім шкірку почистити, вийняти серцевину з насінням. А можна перець і просто зварити.

Заправка: потовкти горіхи з часником, змішати їх з дрібно нарізаною пряною зеленню і сухими прянощами, заправити винним оцтом, посолити за смаком, ретельно перемішати. Залити перець заправкою. 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА