Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Із Великоднем!

Автор: Нова Газета

Італійська паска панеттоне

240 мл молока, 720 г борошна, 120 г цукру,
120 г вершкового масла, 25 г свіжих дріжджів (або 10 г сухих), 1 ч. л. солі, 2 яйця, 3 жовтки, 120 г цукатів, 180 г родзинок, 2 ч. л. лимонної цедри, 90 г кедрових горішків, 1 ч. л. ванільного екстракту (або ванільного цукру).

Потрібно заздалегідь підігріти молоко. У ньому розвести дріжджі, додавши 1 чайну ложку цукру. Дати опарі трохи піднятися. Розтопити вершкове масло і 120 г цукру в невеликій каструлі – важливо взяти точну кількість цукру. Дати маслу охолонути і додати в молоко з дріжджами, добре вимісити масу. Розбити два яйця в миску, а до них додати ще три жовтки. Натерти дві чайні ложки лимонної цедри. Потім змішати цедру з родзинками, цукатами, горіхами і додати 1 чайну ложку борошна. Додати до опари яйця, перемішати. Потім просіяти туди половину борошна і сіль, перемішати. Засипати туди сухофрукти з горіхами, додати ванільний екстракт і перемішати. Найбільш відповідальний момент приготування панеттоне – додати борошно невеликими порціями, а потім почати вимішувати тісто. Це займе не менше 10 хвилин. Тісто не повинно липнути до рук, якщо потрібно, додати ще борошна. Змастити глибоку миску олією, покласти туди тісто, накрити рушником і поставити в тепле місце на 2 години, щоб тісто піднялося. Змастити олією форми для випікання, застелити їх пергаментом. Викласти тісто у форми, заповнюючи їх до половини. Змастити верхівку італійської паски маслом і залишити на 30 хвилин. Поставити форми з тістом в духовку, розігріту на 180 градусів, на 40-45 хвилин. Перевірити готовність паски за допомогою зубочистки. Італійська паска панеттоне може бути прикрашена глазур’ю або помадкою для пасок.

Великодній віночок із потрійною начинкою

150 мл молока, 100 мл сироватки, 70 г маргарину, 4 ст. л. цукру, 2 ч. л. дріжджів, 2 ч. л. солі, 3 яйця (2 в тісто, 1 для змащення), 600 г борошна, 100 г родзинок, 100 г кураги, 100 г арахісу.

Нагріти молоко з маргарином, додати сироватку, яйця. Додати інші компоненти. Замісити тісто і залишити підходити в теплому місці на 1 годину.

Курагу помити, підсушити і нарізати невеликими шматочками. Родзинки помити і серветкою прибрати зайву вологу. Арахіс почистити, обсмажити 3-5 хв. у мікрохвильовці і подрібнити в блендері.

Тісто поділити на 3 частини і кожну розгорнути в смугу приблизно 12-14 см завширшки. По центру кожної смуги викласти свою начинку. З'єднати краї. Переплести три джгути в косу. З'єднати в коло і залишити підходити ще хвилин на 20. Змастити яйцем і відправити в духовку на 30 хв. при 180-190°. Ще гарячим скропити цукровою водичкою і посипати посипкою.   

Царська Паска

50 г дріжджів, 3 скл. вершків, 6 скл. борошна, 200 г вершкового масла, 1 скл. цукру, 15 шт. яєчних жовтків, 10-15 зерен подрібненого кардамону, 1 шт. меленого мускатного горіху, 1 ст. ложка товчених сухарів. За смаком додаються 50 г  подрібненого мигдалю, 100 г цукатів, 100 г родзинок.

Злегка підігріти 1 скл. вершків, обережно розвести в них дріжджі. Додати до суміші 3 скл. борошна и поставити опару. Окремо ретельно розтерти жовтки з цукром та вершковим маслом. Ввести їх у добре підняту опару. Також до неї додати решту борошна та вершків, мускатний горіх, кардамон та за смаком родзинки, мигдаль, порізані цукати. Гарно вимісити тісто та поставити підійматися приблизно на 1,5-2 години.

Змазати приготовлені невеличкі (так краще пропечеться здоба) форми олією, посипати дно та боки всередині форми сухарями. Заповнити тістом половину форми, дати йому піднятися знову десь на 2/3 висоти форми. Випікається царська паска у несильно нагрітій духовці.

ШОКОЛАДНА ПАСКА В МУЛЬТИВАРЦІ-ХЛІБОПІЧЦІ

300 г борошна, 4 ст. л. манки, яйце, 3 ст. л. вершкового масла, 5 жовтків,
4 ст. л. какао-порошку, 1,5 ст. л. рідкого меду, 100 мл молока, З ст. л. жирної сметани, 1 ч. л. солі, 1,5 ч. л. сухих дріжджів, 2 ст. л. цукру, ванільна глазур, прикраси.

Розім’яти масло при кімнатній температурі. Збити яйце, жовтки, молоко, цукор, мед, сіль і дріжджі. Додати вершкове масло, сметану, перемішати і додати какао-порошок. У мультиварку-хлібопічку вставити форму для випічки хліба. Всипати в неї просіяне борошно і манку, влити масляно-яєчну суміш. Вибрати програму «Кекс» і закрити. Прилад автоматично запропонує вам вибрати колір скоринки, оберіть «2» – середня. Через 2 год. 30 хв. ваша паска буде готова. Акуратно вийміть її з форми і повністю остудіть, але під рушником. Поставте паску на аркуш паперу для випічки. Полийте глазур’ю і залиште на кілька хвилин, щоб вона застигла. Тепер можете прикрашати.

 

*** 

Моєму зятеві у зв’язку зі станом здоров’я лікарі не рекомендують їсти яйця. На Великдень я завжди печу паску без яєць і покриваю її глазур’ю теж без яєць. Це не тільки смачно, а й економно. Пропоную рецепти, перевірені часом, і читачам «НГ».

Закарпатська паска

1 кг борошна, 80 г цукру, 100 г масла (маргарину) або 80 г смальцю, 0,5 л молока, 30 г живих дріжджів,
1 ч. л. солі.

Змішуємо дріжджі, 100 г теплого молока і 3 ст. л. борошна і ставимо у тепле місце. Через деякий час додаємо цукор, сіль і  молоко. Суміш ставимо відпочивати на 30 хв.

Борошно, м'яке масло (маргарин) або смалець змішуємо з опарою. Гарненько вимішуємо – і в тепле місце відпочивати на 1 годину, щоб піднялося втричі (зверху притрусити борошном і накрити рушником, щоб не було твердої шкірки).

Тісто ділимо на 4 частини, розкатуємо на «ковбаски» і заплітаємо з фантазією. Зверху змазуємо топленим маслом – і знов відпочивати на 30 хв.

Із плетеного тіста формуємо паляничку, змазуємо яйцем (якщо хочете, щоб тісто запеклося зверху темніше, то до яйця добавити трошки цукрової пудри). Випікати приблизно 45 хв. Паска виглядає, як височенька паляничка. Вона довго не черствіє. Дуже смачна.

Глазур на желатині без яєць

1 ч. л. желатину залити 2 ст. л. холодної води, залишити на 5 хвилин.
1 скл. (200 мл) цукру залити 4 ст. л. води і поставити на маленький вогонь, помішуючи, поки цукор не розчиниться.У гарячий сироп викласти желатин, перемішати та одразу збивати міксером на найбільшій швидкості приблизно 3 хвилини. Вийде гарненька біла глазур!

Найголовніше! Вона дуже швидко застигає, тому раджу все робити в 4 руки − один накладає глазур, другий одразу за ним прикрашає пасочки, поки не застигло.

Глазур білосніжна і не розтріскується. Смачної усім паски!

Ірина Павлова,
м. Кропивницький

 

Цими секретами
зі мною поділилася свекруха

Доброго дня, шановна редакціє! Колись, як я була молодою, я дуже хотіла вразити свекруху і вирішила сама спекти паску. У мене вийшли легкі пасочки, тісто було біле, але я мало поклала цукру і дуже переживала, що вони не солодкі. Тоді мене всі хвалили, а свекруха розказала свої таємниці,  якими я хочу поділитися.

1. Кладіть до паски лише жовтки від яєць, бо білок прискорює її черствіння.

2.  Уникайте рецептів, до складу яких входить сметана – вона додає зайвий жир і ризик, що тісту буде важко «рости».

3. Не діставайте паски з формочок відразу, найкраще буде, якщо вони остигатимуть там же, де і випікалися.

4. Якщо ваша паска спечена правильно, вона не черствітиме 40 днів.

Вітаю усіх з Великоднем, хай вас береже Бог!

З повагою Віра Пономаренко, м. Новоукраїнка

 

Біла глазур

1 яйце, 0, 5 скл. цукру, 0, 5 скл. води.

Висипати у каструлю цукор, залити його водою (половина склянки) і поставити на вогонь. Варити до закипання, постійно помішуючи. Збільшити вогонь і варити близько 5-7 хвилин – у вас повинен вийти цукровий сироп. Відокремити яєчний білок і збити його міксером. Поступово додати до нього цукровий сироп, продовжуючи збивати суміш. Все, залишилося тільки намазати ним верхівку паски.

Лимонна глазур

1 яйце, 200 г цукрової пудри, 1 ст. л. соку лимона.

Відокремити яєчний білок від жовтка, щоб він був повністю чистим. За допомогою сита просіяти цукрову пудру, потім додати її до білка. Збити віночком, щоб маса стала повністю білою. Додати туди свіжовичавлений лимонний сік і мішати 1-2 хв. Глазур готова.

Шоколадна глазур

50 г вершкового масла, 100 г шоколаду, 20 г води.

Поламати на шматочки шоколад (він може бути чорним або ж молочним) і покласти їх у каструлю. Залити шоколад водою і поставити на малий вогонь, щоб розтопити шоколад. Паралельно в іншій каструлі розтопити вершкове масло. Поступово додати його в каструлю з розтопленим шоколадом. Перемішати суміш, щоб вона вийшла однорідною. Вимкнути вогонь. Глазур для паски
готова.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА