Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Червоні у банці

Автор: Євгенія Бербат

Більшість із нас традиційно закручує в банки огірки, помідори, різні салати. Адже, погодьтеся, відкриваючи взимку власноруч приготовлену закуску, ми із насолодою згадуємо аромат літа. Сьогоднішні наші рецепти – з помідорами.

 

 

Мариновані

Варіант №1

 3 кг помідорів, по 30 горошин чорного і запашного перцю, 10 штук лаврового листа, 1,7 л води, 100 г солі, 150 г цукру, 50 мл 6-процентного оцту.

Помідори ретельно промити і відокремити плодоніжки. Ще раз промити. На дно літрової банки покласти 5-6 лаврових листків, 5-6 горошин чорного і запашного перцю, а потім щільно укласти помідори. Розсіл приготувати з води, солі, цукру і оцту. Залити банку киплячим маринадом і накрити кришками. Стерилізувати 9-10 хвилин, потім закрутити.

 

Варіант №2

Із морквяним бадиллям

Довести до кипіння 5 л води. У трилітрову банку покласти невеликий пучок морквяного бадилля і помідори. Залити окріп до самого верху банки, прикрити кришкою і залишити до повного охолодження. Настій з банки злити в каструлю із залишками води і додати 5 ст. л. солі, 10 ст. л. цукру, 2-3 лаврових листки, 12-15 горошин запашного перцю, 500 мл яблучного або будь-якого натурального оцту. Розсіл довести до кипіння.

Помідори і бадилля перекласти в 0,5 л банки, залити киплячим маринадом і відразу ж закрутити. Укутати і залишити охолоджуватися.

 

За старовинним

рецептом

 

Скласти на дно тари листя чорної смородини, викласти тверді, трохи недозрілі помідори, пересипаючи їх листям чорної смородини.

Розсіл: на 12 л води – 2 скл. цукру, 1 скл. солі, 15 лаврових листків, 1 ч. л. чорного перцю горошком,
1 ч. л. запашного перцю горошком, закип’ятити, дати охолонути, додати 100 г сухої гірчиці, розмішати і дати відстоятися. Як тільки розсіл стане прозорим, залити ним помідори, покласти зверху чисту ганчірочку і гніт. Винести на холод.

 

«Бабусині»

 

Підійдуть міцненькі червоні помідори, а ще краще – бурі.

Окрім помідорів, на 3-літрову банку: по 1,5 ст. л. солі і цукру,
60 г 9-процентного оцту (близько 4 ст. л.), 4 пігулки аспірину (можна замінити 1 ч. л. лимонної кислоти). Часник, лавровий лист, чорний перець горошком, кошик кропу – за смаком.

Помідори скласти у 3-літрові банки, додати решту інгредієнтів і залити охолодженою кип’яченою водою. Закрутити і поставити в холодне місце на декілька днів. Не стерилізувати.

 

Консервовані солодкі

 

На 3-літрову банку, крім помідорів середнього розміру (неперезрілих): 6-8 горошин чорного перцю, 3-4 зубчики часнику, 3-4 лаврові листки, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі. А також сік півлимона (можна замінити 1/3 ч. л. лимонної кислоти або двома пігулками аспірину), кошики кропу, солодкий перець, листя чорної смородини -– на ваш розсуд.

На дно банки покласти горошини перцю, часник і лавровий лист. Скласти помідори. Залити окропом на 3-5 хвилин і відразу його злити. Знову залити вміст окропом на 3-5 хвилин і злити. Тепер додати в банку цукор, сіль, лимонний сік або його замінювач. Знову залити окропом і відразу закрутити. Зберігати в прохолодному і темному місці.

 

За тещиним рецептом

 

Зелені помідори, часник, морква, невеликий пучок зеленої селери, червоний гострий перець.

Для маринаду на 1 л води: 1 ст. л. солі, 1 ч. л. цукру, 1 ст. л. оцту 9-процентного, 2-3 горошини чорного перцю, 2 горошини духмяного перцю, 2 бутони гвоздики, декілька зерен коріандру, 1 лавровий лист.

Відберіть помідори однакового розміру. Моркву почистіть і поріжте шматочками, часник – пластинками. Помідор розріжте навпіл, не прорізаючи до кінця, і вставте кружальце моркви і пластинку часнику. Підготовлені помідори складіть у банки, туди ж покладіть зелень селери і маленький шматочок (не більше 1 см) гострого перцю. Залийте гарячим маринадом. Простерилізуйте літрові банки 15 хвилин і закрутіть.

По-корейськи

 

2 кг помідорів, 4 болгарські перці, 1 стручок гіркого перцю, 2 голівки часнику, 4 морквини, зелень петрушки, кріп, базилік – за смаком. Для заправки: 100 г 6-процентного оцту, 100 г олії, 100 г цукру, 2 ст. л. солі.

Помідори крупно нарізати. Перець, часник, моркву пропустити крізь м’ясорубку і перемішати. Зелень нарізати і додати сіль, цукор, олію і оцет.

Викласти шарами у 3-літрову банку: помідори, потім суміш з овочів, зелень. Банку закрити кришкою і поставити в холодильник у перевернутому вигляді на горлечко (так верхні помідорчики у банці будуть готові до вживання вже через 8 годин). А потім можна тримати у звичайному положенні. Наступного дня помідорчики будуть ще смачнішими! Зберігати в холодильнику можна досить довго.

 

Зелені консервовані

 

2 кг зелених помідорів, 2 стручки гострого перцю, 3-4 голівки часнику, 1 ріпчаста цибулина, по невеликому пучку кропу і петрушки, 2-3 лаврові листи, 3-4 горошини запашного перцю, 4 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 2 л води. Для розсолу на 1 л холодної некип’яченої води 70 г солі.

Зелені великі помідори розрізати уздовж, не до кінця. Якщо зубчики часнику великі, розрізати на декілька частин. Червоний гіркий перець нарізати кружальцями. У кожен помідор вкласти декілька шматочків часнику, 2-3 кружальця перцю (гостроту регулюємо), гілочку селери, складену у декілька разів. Помідор можна обмотати ниткою, щоб не розвалювався. На дно каструлі або банки викласти гілочки селери, потім помідори, знову селеру і т. д., останній шар – селера. Залити розсолом і поставити під гніт. На 3-літрову банку потрібно близько 1,5 л розсолу.

Помідори повинні побродити. Коли перестануть пузиритися і розсіл стане прозорим, помідори готові до вживання.

Для тривалого зберігання треба злити розсіл, прокип’ятити і окропом залити помідори, закрутити.

 

 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА