Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

І з’їмо, і закриємо

Автор: Євгенія Бербат

Рецепти консервованих салатів на зиму  



Квасоля стручкова в томаті з овочами

1 кг стручкової квасолі, 800 г помідорів, по 200 г цибулі ріпчастої і моркви, 10 гілочок петрушки, 2 лаврових листка, 10 горошин духмяного перцю, 50 г олії (за смаком), 1 ст. л. солі, по 2 ст. л. цукру і 9-процентного оцту. Із цієї кількості овочів виходить 4 баночки салату по 0,5 л.

Молоді свіжі стручки квасолі ретельно вимити, почистити і нарізати великими шматочками (близько 2-3 см завдовжки). Бланширувати підготовлену квасолю в 2 л киплячої води 5 хв. Потім відкинути на друшляк, швидко охолодити і дати стекти воді. Цибулю нашаткувати кубиками, моркву – тонкою соломкою. Помішуючи обсмажити в олії на середньому вогні 3-4 хвилини. Петрушку дрібно нарізати. Помідори перемолоти на м’ясорубці, викласти в казан, поставити на вогонь, довести до кипіння. Варити на середньому вогні не менше 15 хв., додавши сіль, цукор і оцет. Викласти в киплячий томат квасолю, цибулю з морквою, зелень, запашний перець і лавровий лист. Варити 25 хв. на невеликому вогні, періодично помішуючи. Готовий салат перекласти у чисті підігріті банки і закрути.

 

Салат зі стручкової квасолі і моркви

 

500 г тручкової квасолі, 300 г моркви, 5-6 помідорів, 3-4 ріпчасті цибулини, зелень базиліку, 50 мл олії, 40 мл столового оцту, 5-7 горошин чорного перцю, 1 ч. л. перцю чорного меленого, 2 ч. л. цукру, 2 ст. л. солі.

Вимиту квасолю крупно нарізати. Моркву почистити і нарізати кубиками, а цибулю - півкільцями. Помідори вимити, ошпарити, зняти шкірку, нарізати часточками. Вимити зелень базиліку і крупно нарізати. Помідори, цибулю і моркву викласти в каструлю, додати олію, помішуючи тушкувати протягом 10 хв. Додати зелень базиліку і квасолю. Покласти сіль, цукор, перець горошком і мелений перець. Нагрівати, помішуючи, на слабкому вогні протягом 5-7 хв., влити оцет, перемішати. Скласти щільно у підготовлені банки, накрити чистими кришками і поставити в каструлю з гарячою водою. Стерилізувати салат протягом 7-10 хв., закрутити, перевернути догори дном і залишити до охолодження.

 

Баклажани на зиму

 

6 кг баклажанів, 6-8 шт. солодкого болгарського перцю, 3-4 шт. перцю гострого, 200 г часнику, по 0,5 скл. 9-процентного оцту і олії, 2 ст. л. солі, 1 скл. цукру.

Баклажани порізати вздовж і вперек на 8 частин. Посипати сіллю (1-2 ст. л. з гіркою), перемішати і дати постояти 2 години. Потім добре вимити. Залити холодною водою, дати закипіти. Варити 5 хвилин на середньому вогні. Злити воду з баклажанів.

Зробити маринад: помити і почистити від насіння солодкий перець, почистити часник. Пропустити крізь м’ясорубку солодкий і гіркий перець, часник. Додати олію, сіль, цукор та оцет і довести маринад до кипіння. Відварені баклажани залити розсолом, дати закипіти, на середньому вогні варити 5 хвилин. Баклажани розкласти у стерилізовані банки, закрутити.

 

Баклажани, мариновані без стерилізації

 

По 3 кг баклажанів і помідорів, 1 кг солодкого болгарського перцю, 2 часничини, 2 шт. гострого перцю, 100 г солі, 2 скл. цукру, 1 скл. олії, 100 мл 5-процентного оцту.

Помідори, перець і часник пропустити крізь м’ясорубку або подрібнити з допомогою блендера (але не дуже дрібно), відправити в каструлю варитися. За бажання можна додати свіже яблуко, воно доповнить смак. Додати сіль, цукор і олію. Нагріти до кипіння, потім влити оцет і кип’ятити. Баклажани нарізати товстими кружечками або можна розрізати кружечки навпіл. Відправити у киплячий маринад. Варити на середньому вогні близько 20 хвилин. Потім розкласти готову масу у стерилізовані банки і закрутити. Перевернути і укутати в теплу ковдру. 

 

Ікра з яблук і баклажанів

 

На 1 кг баклажанів – 250 г яблук, 2 цибулини, 2 ст. л. олії, 1 ст. л. цукру, 0,5 ст. л. оцту, сіль і перець за смаком.

Спекти баклажани в духовці, відокремити м’якоть від шкірки, підсмажити на олії і охолодити. Половинку очищеної цибулини нашаткувати і спасерувати, а другу половинку натерти на тертці сирою. Баклажани і цибулю змішати, подрібнити і заправити тертими яблуками, перцем, сіллю, оцтом, цукром і олією.

 

Овочева запіканка

 

2 невеликі баклажани, 2 помідори, 2 яйця, 10 ст. л. олії, 2 картоплини, 2 ст. л. тертого сиру, олія, дрібка мускатного горіха, чебрець, чорний мелений перець і сіль.

Нарізати баклажани кружечками завтовшки в 1 см, посолити і залишити на 10 хвилин. Потім обсушити їх і обсмажити на соняшниковій олії з обох боків. Нарізати кружечками очищену картоплю і варититри хвилини в солоній воді.

Потім також кружечками нарізати помідори. Викласти в посуд шарами баклажани, помідори і картоплю, посипаючи кожен шар прянощами. Змішати яйця, молоко і тертий сир, заправити мускатним горіхом і вилити цю суміш на овочі. Посуд поставити у прогріту духовку і запікати 30 хвилин при температурі 180°С.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА