У кожної господині в комірчині є продукти на випадок приходу несподіваних гостей. Серед домашньої консервації зберігаються й баночка-дві рибних. А це ніжний продукт – якщо порушена технологія виробництва, банки можуть здутися.
Отже, вибираючи рибні консерви на прилавку, слід бути особливо уважним і віддавати перевагу перевіреним виробникам, які відповідають за якість своєї продукції.
А для того, щоб грамотно прочитати етикетку, треба бути в курсі щодо маркування. У справжніх, непідробних консервів маркування вибивається зсередини, і цифри при цьому мають бути випуклими. Втім, по-сучасному може наноситися й лазерним способом фарбою, що не змивається.
Саме маркування розміщується у два-три рядки і є своєрідним кодом виготовленої партії. Так, у першому рядку зазначається дата виготовлення: число і місяць двома цифрами (по дев’ятий включно спереду ставиться нуль), рік – двома цифрами. У другому – асортиментний код риби, з якої виготовлена консерва, і номер підприємства-виробника (від одного до трьох знаків). Це набір цифр і літер. Наприклад, скумбрія натуральна позначається кодом 579, атлантична з додаванням олії – 513, далекосхідна з додаванням олії – 896, атлантична бланшована в олії – 307.
Ці коди залишилися в спадок від Союзу, проте вони донині єдиний орієнтир у виборі рибних консервів на пострадянському просторі.
У третьому рядку позначається зміна (один знак) та індекс рибної промисловості (літера «Р»).
Зберігати консерви слід у сухому прохолодному приміщенні (температура від 0 до 5ОС, вологість повітря не вище 75%).