Для приготування баклажанної закуски «як гриби» потрібно по кілька баклажанів, зубків часнику, ріпчастої цибулі, зелень кінзи, перець мелений (чорний або суміш перців різних видів), сіль, оцет столовий 9-відсотковий.
Важливо дотриматися двох порад – від цього особливо залежить смак закуски. По-перше, баклажани бажано брати одного сорту і приблизно однакового розміру, щоб вони зварилися одночасно. Найкращий смак у молодих маленьких синеньких, а старі дуже великі плоди жорсткіші й нерідко гірчать. По-друге, не замінюйте кінзу іншими пряними травами, інакше баклажани не будуть схожі на гриби, а будуть як огірки.
Отже, плоди очистити, покласти в каструлю підходящого розміру. Залити холодною трохи підсоленою водою. Щоб плоди не спливали, зручно прикрити їх тарілкою. Поставити каструлю на сильний вогонь; коли вода закипить, зменшити полум’я до мінімуму.
Великі тверді баклажани варяться на слабкому вогні близько 7 хвилин, а для дрібніших достатньо 3-5 хвилин. Важливо, щоб плоди тільки злегка зварилися –не сильно розм’якшились і не перетворилися на безформну масу.
Витягнуті з каструлі баклажани викласти на блюдо для повного охолодження. Тим часом дрібно нарізати зелень кінзи, почистити і подрібнити часник (часник і кінзу не змішувати), розрізати навпіл і на четвертинки очищені цибулини; далі нарізати тонко кільцями цибулю й покласти в окрему миску.
Затим слід розвести столовий оцет водою у рівних пропорціях, наприклад, 2 столові ложки на 2 столові ложки кип’яченої води. Якщо користувалися часничницею, то для зручності приготування закуски можна змішати суміш оцту і води з часниковою кашкою.
Холодні баклажани трохи віджати, видаливши зайву воду. Розрізати вздовж навпіл, а потім кожну половинку розрізати на кілька приблизно однакових часток. За бажання можна нарізати дрібні порційні шматочки (або ділити на шматочки вже засолені баклажани безпосередньо перед уживанням).
Взяти банку або будь-який харчовий контейнер відповідного розміру. На дно ємності спочатку покласти тонкий шар нарізаної ріпчастої цибулі. На цибулю щільно – шар баклажанів. Рівномірно посолити, посипати часником, а зверху припорошити кінзою.
Легко і акуратно притиснути зверху рукою всі прошарки. Потім змочити цю масу сумішшю столового оцту і води. Злегка припудрити перцем.
Далі шари повторюються – цибуля, баклажани, сіль, часник, кінза, суміш столового оцту і води, перець – аж до заповнення ємності.
Відтак закрити контейнер кришкою і поставити в холодильник. Гостра і пряна баклажанна закуска буде готова через тиждень.