Риба дуже корисна, намагайтеся готувати страви з неї хоча б двічі на тиждень. Сьогодні попонуємо вам кілька рецептів страв із риби.
Риба в горщику
під сирною кірочкою
1 кг рибного філе, 4 цибулини, 3 морквини, 5 картоплин, 200 г сиру, 1 л рибного бульйону, 150 г вершкового масла, зелень петрушки і кропу, приправа для риби, паприка в порошку, мелений перець, сіль.
Рибне філе наріжте на великі шматки, посоліть, поперчіть, приправте спеціями для риби і залиште на 20 хв. Цибулю, моркву і картоплю почистіть і наріжте дрібною соломкою. Цибулю і моркву спасеруйте на вершковому маслі, додайте паприку. Зелень наріжте. На дно горщика покладіть трохи вершкового масла, потім – рибу, зелень, картоплю, цибулю з морквою, посоліть і поперчіть, залийте бульйоном до рівня картоплі і поставте на 20 хвилин у духовку, розігріту до 180°С. Потім вийміть горщик, посипте страву тертим сиром і поставте в духовку ще на 5-7 хвилин. Подавайте з грінками.
Картопляний рулет
із рибою
6 картоплин, 400 г рибного філе, 1 цибулина, 1 морквина, 5-6 ст. л. борошна, 1 ст. л. подрібненої зелені петрушки, сіль, мелений перець – за смаком, олія.
Картоплю почистіть, відваріть у киплячій підсоленій воді до готовності і зробіть пюре. Додайте борошно і замісіть еластичне тісто. Розкачайте його на прямокутний пласт. Рибне філе наріжте кубиками і обсмажте на сковороді в олії разом із подрібненою цибулею і натертою на тертці морквою. Охолодіть, додайте подрібнену зелень петрушки. Викладіть начинку на картопляне тісто і рівномірно розподіліть. Згорніть виріб у рулет і обсмажте на сковороді в олії з усіх боків до рум’яної кірочки. Доведіть до готовності в розігрітій до 180°С духовці.
Риба, тушкована в кефірі
1 середня тушка риби (будь-якої), 2 цибулини, 50 мл олії, 2-3 морквини, 0,5 л кефіру, сіль, перець, зелень.
Рибу помийте і почистіть. У сотейник покладіть шар порізаної цибулі, шар моркви. На моркву викладіть шматки риби. Посоліть, поперчіть, додайте трохи води і олії. Залийте рибу з овочами кефіром і тушкуйте на слабкому вогні до готовності. До столу подавайте з відвареною картоплею, свіжими овочами і зеленню.
Запечена гостра
скумбрія з картоплею
На 5 порцій: 5 середніх тушок скумбрії (300 г кожна), 1,2 кг картоплі, 2 лайми (або великий лимон), 2 невеликі гострі перчини, 2-3 зубчики часнику, по 1/4 ч. л. меленої зіри і меленого коріандру, 4 ст. л. маслинової олії, сіль – за смаком.
Картоплю наріжте на четвертинки (дрібну можна не різати) і проваріть у підсоленій воді до напівготовності (близько 10 хв.), потім воду злийте.
Із перчиків видаліть насіння. Подрібніть у блендері перець разом із часником, спеціями і 2 ст. л. маслинової олії.
Рибу посоліть і обмажте гострою сумішшю зсередини і ззовні та покладіть у форму для запікання. Навколо риби розкладіть картоплю і нарізані на четвертинки лайм (лимон), змастіть маслиновою олією, що залишилася.
Поставте в розігріту до 200°С духовку і запікайте протягом 30 хвилин, до готовності картоплі. При подачі вичавіть на рибу сік із лайма (чи лимона).
Рибний паштет
600 г філе пангасіуса, 3 яйця, морквина, 4-5 см цибулі-порею, цибулина (червона), сіль, чорний і білий мелений перець, 2 ст. л. маслинової олії.
Яйця зваріть круто і поріжте. Моркву, цибулю, цибулю-порей і рибу наріжте на шматочки. Посоліть, додайте перець, влийте маслинову олію. Усі інгредієнти змішайте з допомогою блендера. На змащену олією форму викладіть пюре. Запікайте в розігрітій до 180°С духовці 40-50 хв. Вийміть паштет із духовки, охолодіть у формі, викладіть на блюдо, наріжте на шматочки.
Рибні оладки
500 г філе риби (судак, хек, минтай, тріска), 4 ріпчасті цибулини, 2-3 йця, 2-3 ст. л. майонезу, 2-3 ст. л. з гіркою борошна, олія для смаження, зелень кропу і петрушки, лимонний сік, сіль і чорний мелений перець – за смаком.
Рибу, краще підморожену, наріжте на шматочки 1х1 см. Додайте трохи лимонного соку, майонез, сіль, перець, подрібнену зелень і цибулю. Потім додайте яйця і борошно, перемішайте. Смажте оладки на олії з обох боків до готовності.
Запіканка із судака
1 свіжий судак середнього розміру, 2 л води, 2 ст. л. солі, трохи шампіньйонів, 2 яйця, 1 ст. л. масла, 1 скл. кефіру, мелений чорний перець.
Судака очистити, випатрати і відварити, видалити кістки, шкіру. Філе укласти у сковороду, змащену маслом. Шампіньйони відварити, дрібно нарізати і посипати ними рибу. Яйця збити, влити кефір, додати трохи підливки, що залишилася в результаті варіння шампіньйонів, трохи солі, чорний перець і кремом, що вийшов, залити філе. Поставити сковороду в духовку і запікати протягом 25 хвилин. Подати на стіл з білим хлібом, овочевим салатом і картопляним пюре.
Запах мулу – біда річкових риб. Позбутися його можна у такий спосіб:
рибу нарізати на шматки, скласти в посуд, що не окислюється, і засипати дрібно нарізаним лавровим листком (5-6 шматочків).
Потім залити ледь теплою водою і залишити на годину.
Перед смаженням воду злити, але рибу не мити.