Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Святкові закуски

Автор: Євгенія Бербат

Кілька рецептів до святкового столу

 

 

Салат «Желе-олів’є»

 

250 г яовичини, 120 г шинки, 2 яйця, 2 картоплини, морквина, банка зеленого горошку, свіжий огірок, 5 ст. ложок майонезу (в ідеалі – домашнього).

Для желе: 140 мл курячого бульйону, 1 ч. л. швидкорозчинного желатину.

У бульйоні замочуємо желатин на 10 хвилин, потім нагріваємо до 60°С, після чого виливаємо у широку і неглибоку ємкість і ставимо в холодильник застигати. Відварені заздалегідь і охолоджені яйця, картоплю, моркву і яловичину ріжемо кубиками, з’єднуємо і перемішуємо. Викладаємо в салатницю, заправляємо майонезом. Застигле желе нарізаємо кубиками і викладаємо на салат. Прикрашаємо зеленню і відразу ж подаємо гостям.

 

Салат «Тифані»

 

2 курячі грудки, 4-6 яєць, 150-200 г твердого сиру, майонез – за смаком, 500 г великого винограду, 0,5-1 ч. л. каррі, дрібка солі, 0,5 скл. ядер волоських горіхів, 2-3 ст. л. олії, зелень петрушки – за смаком.

Курячу грудку відварюємо до готовності, охолоджуємо і розділяємо на волокна. Викладаємо на розігріту сковороду з олією, солимо і додаємо каррі. Обсмажуємо 5 хв. на середньому вогні. Сир і варені яйця натираємо на великій тертці. Горіхи роздавлюємо (можна качалкою). Розрізаємо кожну ягоду винограду навпіл і виймаємо кісточки. На блюді майонезом малюємо контур виноградного грона. Усередині контура наносимо тонкий шар майонезу. Викладаємо салат шарами: половина курки, половина яєць, половина сиру. Кожен шар посипаємо 1 ст. л. горіхів і тонко змащуємо майонезом. Потім усі шари повторюємо. Викладаємо виноградинки у вигляді грона. Прикрашаємо зеленню і даємо настоятися в холодильнику 2-3 години.

 

Із ананасів

 

Банка консервованих ананасів, 100 г сиру твердих сортів, 2 яйця, пучок листя салату, 1 ст. л. майонезу, крабові палички.

Кружальця ананасів дістаємо з баночки, викладаємо на блюдо. Накриваємо кожне листочком салату – він не дозволить начинці випасти через отвір у кружальці.

Готуємо начинку:  варені яйця, твердий сир і крабові палички нарізаємо великими кубиками, з’єднуємо і заправляємо майонезом. Викладаємо начинку на ананаси у вигляді невеликої гірки. Ніжна закуска готова.

 

Рулетики із сьомгою і шинкою

 

2 лаваша, 200-300 г малосолоної сьомги, 300 г шинки, 200-300 г плавленого сиру, зелень за смаком.

Зелень подрібнюємо, сьомгу нарізаємо тонкими пластинками. Лаваш змащуємо тонким шаром плавленого сиру. Викладаємо на лаваш сьомгу і посипаємо зеленню. Згортаємо в рулет і ставимо на 10-15 хв. у морозилку. Потім дістаємо і нарізаємо на шматочки. Із другого лаваша робимо рулетики із шинкою. Із вказаної кількості інгредієнтів виходить близько 30 рулетиків.

 

Святковий рулет із шампіньйонами

 

400 г готового листкового тіста, 500 г шампіньйонів, ріпчаста цибулина, 1 ст. л. вершкового масла, по 2 шт. кураги і чорносливу без кісточок, 150 г м’ясного фаршу, по 50 г горіхів і родзинок, 1 ст. л. гірчиці, 1 яйце, 200 г вареної шинки, 1 яєчний жовток,
1 ч. л. лимонного соку, дрібка цукру, сіль, перець чорний мелений - за смаком.

Шампіньйони і цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо на маслі, солимо, перчимо, посипаємо цукром і бризкаємо лимонним соком.

Чорнослив і курагу нарізаємо великими кубиками, з’єднуємо з фаршем, горішками, родзинками, гірчицею, грибною масою і яйцем.

Шинку нарізаємо скибочками і викладаємо на пергамент у вигляді черепиці так, щоб вийшов прямокутник розміром 30х25 см.  На шинку викладаємо начинку і з допомогою паперу згортаємо рулет.

Трохи тіста, що залишилося, розкачуємо у прямокутний пласт. На середину пласта кладемо рулет із шинки. Тісто змащуємо частиною яєчного жовтка і загортаємо рулет із шинки в тісто. Викладаємо його швом униз на деко, змащуємо жовтком і наколюємо виделкою в декількох місцях. Оформлюємо рулет тістом, що залишилося, і змащуємо його жовтком. Випікаємо протягом години при 200°С.

Подаємо рулет гарячим, нарізавши скибочками.

 

Салат-коктейль

 

По 2 картоплини і морквини, 4 яйця, 75 г сиру твердих сортів, зелена цибуля, банка печінки тріски, сіль і майонез – за смаком, трохи зеленого кропу.

Картоплю і моркву відварюємо у шкірці. Охолоджуємо, чистимо і натираємо на великій тертці. Печінку тріски розминаємо виделкою. Сир натираємо, зелену цибулю подрібнюємо. Яйця відварюємо, чистимо, розділяємо на жовтки і білки, які окремо натираємо на тертці. На дно келихів викладаємо шарами тріску і картоплю. Солимо, змащуємо майонезом. Посипаємо подрібненою цибулею, сиром і яєчним білком, змащуємо майонезом. Далі – шар тертої моркви і знову майонез. Посипаємо тертим жовтком і прикрашаємо гілочкою кропу. Порційний салат-коктейль можна подавати.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА