Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Кава: натуральна чи розчинна?

Автор: Євгенія Бербат

Властивості розчинної кави

Хто з нас, збираючись уранці на роботу, відмовить собі у задоволенні випити чашку ароматної розчинної кави? Може, натуральної було б краще, але немає часу стерегти її, щоб не збігла. Та, виявляється, не все так просто у стосунках нашого організму з розчинною кавою...

 

Як її роблять. Розчинна кава робиться дійсно з кавових зерен. Спочатку їх обсмажують і подрібнюють, а потім «доводять до кондиції» одним із двох способів.

При першому кавовий порошок варять протягом чотирьох годин, поки усі речовини, що містяться в каві, не перейдуть у воду. Потім рідину фільтрують і випаровують. При другому способі випарювання замінюють методом вакуумної сушки – так виходить гранульована кава. Потім готовий порошок фасують – і ось уже він на магазинних полицях чекає свого покупця.

Кому її пити шкідливо. Розчинну каву не рекомендують людям, у яких є атеросклероз, ішемічна хвороба серця, захворювання нирок, глаукома. Не варто також вживати розчинну каву тим, хто схильний до гіперзбудливості і безсоння.

Утім, тим, хто не обтяжений цими хворобами, теж слід бути обережними: розчинна кава може викликати гастрит, печію і навіть знизити чоловічу потенцію.

 

Чому натуральна кава корисна

Головна якість, за яку ми так любимо каву (крім чарівного запаху), – її здатність бадьорити. Це забезпечується наявністю у каві кофеїну. А кофеїн, як відомо, як наркотик – викликає звикання. Напевно серед ваших знайомих знайдеться декілька таких, хто почувається буквально мертвими, якщо не випили зранку чашку-другу кави.

Так от, у розчинній каві кофеїну у півтора рази більше, ніж у натуральній. Отже, звикання настає набагато швидше. А відмова від звичної чашки кави призводить до справжньої «кавової ломки», що супроводжується сонливістю, головним болем, загальмованістю, дратівливістю, нудотою.

Отже, якщо ви вирішили відмовитися від кави – не кваптеся. Знижуйте кількість випитих чашок поступово, даючи організму час пристосуватися до нових умов.

Але найстрашніше у розчинній каві – не підвищений вміст кофеїну. Набагато гірше те, що власне кави у складі популярного напою – усього 15%. Решта – добавки і домішки. Це можуть бути овес, ячмінь, інші злаки, подрібнені на порошок жолуді, кавове лушпиння. А найнеприємніше – стабілізатори, штучний кофеїн, спеціальні ароматизатори, що повертають розчинній каві втрачений у процесі обробки аромат і здатні завдати нашому організму чималої шкоди – від отруєння до серйозних проблем зі здоров’ям (особливо для серця, печінки і шлунка).

Як вибрати безпечний напій

Отже, натуральна кава, як показують дослідження, в усьому краща від розчинної. Але якщо з якихось причин ви маєте намір і далі вживати розчинну каву – навчіться хоча б вибирати найбезпечнішу. Визначити наявність домішок у розчинній каві просто: досить капнути в чашку з приготованим напоєм декілька крапель йоду. Якщо розчин посинів – значить, добавки і домішки присутні, і від кави цього сорту краще відмовитися. 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА