Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Солодке Різдво

Автор: Євгенія Бербат

Українське Різдво славиться своїм оригінальним різдвяним меню. Ми не пропонуємо скасувати вареники й кутю або ж замінити галушки на суші, однак охоче ділимося цікавими і дуже смачними рецептами різдвяного печива з різних куточків Європи. Латвійці люблять гостреньке, австрійці – ніжне й ванільне, а поляки – медове.

 

Піпаркукас

 

Традиційне різдвяне печиво у Швеції, Фінляндії, Латвії та Естонії. Дослівний переклад з латиської означає «перчене печиво».

150 мл меду, 75 г вершкового  масла, 1/2 скл. цукру, яйце, 1 ч. л. соди, 300 г пшеничного борошна, прянощі: кориця, імбир, кардамон, мускатний горіх, коріандр, гвоздика, 2,5 ч. л. чорного перцю горошком.

Змеліть у кавомолці по 1 ч. л. кожної із перерахованих спеції і 5 горошин чорного або духмяного перцю. Вимішайте мед із прянощами, цукром і маслом. Нагрійте і прокип’ятіть суміш протягом 2 хв.

До гарячої медової маси додайте половину борошна і добре вимішайте. Охолодіть суміш, а потім додайте яйце, соду і решту борошна. Розкачайте тісто до утворення пласту товщиною 0,7 см, а далі створюйте фігурки, форми яких маєте вдома. Випікайте при температурі 180°С протягом 15 хв.

 

Меломакарона

 

 Без неї важко уявити традиційний різдвяний стіл у Греції. Меломакарона чудова тим, що наступного дня стає ще смачнішою, адже печиво просочується сиропом і набуває насиченішого смаку.

По 1 скл. маслинової олії, цукру і манки, 3/4 скл. свіжого апельсинового соку, 1/4 скл. коньяку, 3 скл. борошна, подрібнені волоські горіхи, 1 ч. л. соди, цедра 1 апельсина, мелені гвоздика і кориця.

Для сиропу: по 2 скл. цукру,  меду і води, паличка кориці і гвоздика.

Змішайте окремо сухі інгредієнти (борошно, манку, цукор, цедру) і рідкі (коньяк, олію). До апельсинового соку додайте соду, розмішайте. Влийте суміш до рідких інгредієнтів. Далі змішайте суху і рідку масу руками або міксером.

Зліпіть довгасте печиво або, за бажанням, надайте іншої форми і випікайте близько 20 хв. при температурі 180°С. Тим часом приготуйте сироп: у каструльці змішайте цукор, мед і воду, за бажанням додайте гвоздику і паличку кориці, трохи потримайте суміш на вогні.

Зачекайте, поки печиво охолоне. Потім опускайте його по кілька штук у киплячий сироп на 15-20 секунд (на кожний бік) і виймайте шумівкою. Просочене сиропом печиво викладайте на тарілку шарами, посипаючи кожен сумішшю подрібнених горіхів, гвоздики і кориці.

 

Катажинки

 

Для поляків це незмінний і смачний спогад із дитинства, який повсякчас нагадує про Різдво.

200 мл меду, 5 ст. л. цукру,
60 г вершкового масла, 1 яйце,
1 ст. л. смальцю, 2 ст. л. води,
1/2 ч. л. кориці,  мелений мускатний горіх, 500-600 г борошна,
1 ч. л. соди.

Змішайте в каструлі мед, цукор, воду, масло та смалець і поставте суміш на невеликий вогонь. Помішуйте, додаючи корицю та мускатний горіх, поки маса не стане однорідною, а цукор не розчиниться.

Дайте суміші охолонути і додайте просіяне борошно. Посередині борошняної гірки зробіть заглиблення і влийте погашену лимонним соком соду. Замісіть тісто, яке потім розкачайте пластом товщиною 0,8 см. Із допомогою формочок зробіть печиво. Випікайте протягом 10-12 хв. при температурі 180°С.

 

Ванільні бісквіти

 

 Їх полюбляють готувати в Німеччині та Австрії. Рідне місто цих бісквітів – Відень, де здавна їх пекли лише на Різдво.

125 г вершкового масла, 75 г  цукрової пудри, 10 г ванільного цукру, 175 г пшеничного борошна, по 20 г лісових і волоських горіхів та мигдалю.

Подрібніть усі горіхи. Ретельно змеліть блендером протягом 15 секунд масло, цукор, борошно і горіхи.

Із утвореного тіста сформуйте печиво у формі півмісяця. Випікайте 10-12 хв. при температурі 180°С. Готове печиво посипте цукровою пудрою.

 

Українські медяники

 

Простий рецепт був доступний для кожної господині, тому медяники готували до різних релігійних та побутових свят протягом цілого року. Для святкового дизайну розмалюйте готове печиво глазур’ю.

250 г борошна, 150 г меду, 1 яєчний жовток, 30 г вершкового масла, 1/4 частина лимону, 50 мл води, 1/2 ч. л. соди.

Розігрійте мед, додайте до нього 3/4 борошна і перемішайте. Дайте масі охолонути, додайте масло, суміш соди з 1 ст. л. борошна, цедру. Замісіть тісто. Готове тісто розкачайте до шару товщиною 1 см. Із допомогою формочок зробіть печиво. Прогрійте деко, змастіть маслом, викладіть на нього печиво і змажте кожне збитим жовтком. Випікайте до готовності.

 

Печиво імбирне

 

100 г цукру, 160 г меду, 1 яйце, 1,5 ч. л. меленого імбиру, по 1 ч. л. меленого духмяного перцю, меленої кориці, меленої гвоздики,
2 ч. л. соди, 125 г вершкового масла, 500-525 г пшеничного борошна.

Для прикраси: 1 яєчний білок, 100 г цукрової пудри. 

Цукор, мед і спеції доведіть у каструлі до кипіння, зніміть з вогню. Додайте соду, перемішайте. Додайте нарізане кубиками масло і розмішуйте до його повного розчинення. Введіть яйце і пшеничне борошно, замісіть тісто. Розділіть його навпіл, одну частину загорніть у плівку і відкладіть. Тісто розкачайте (товщиною приблизно
2 мм) на добре посипаному борошном столі і виріжте формочками фігурки. Викладіть їх на змащене маслом деко і випікайте в духовці при 170°С близько 10-15 хв. (поки не зарум’яняться краї).

Для глазурі збийте білок у щільну піну, всипте половину цукрової пудри, після чого продовжуйте збивати ще протягом хвилини. Додайте решту пудри і акуратно перемішайте білкову масу.

Якщо немає кондитерського мішечка, готову глазур перекладіть у пакет, зріжте у нього невеликий кінчик і прикрасьте глазур’ю печиво.

 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА