Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

До голодної куті

Автор: Євгенія Бербат

На 19 січня припадає одне із найшанованіших православними християнами свято – Хрещення Господнє, або Богоявлення. Меню святкового столу в цей день, як і у Святвечір, із давніх часів відрізнялося різноманітністю. Традиційне водохресне меню обов’язково включало в себе особливе печиво, пироги або оладки з медом, кутю, а також ціле порося, яке запікали в печі. Старший у родині повинен був особисто почастувати кожного домочадця.

 

У дусі традицій

 

Цим печивом слід починати застілля. Для приготування спеціального печива – так званих хрестів – необхідно замісити тісто з 250 г борошна, 1 яйця, 125 г вершкового масла і 65 г цукру. За смаком у нього додають сіль і трохи ваніліну, а також, за бажання, чарочку коньяку або рому. Коли тісто стане еластичним і однорідним за консистенцією, його розкачують у пласт і розрізають на смужки, які потім складають у формі хрестів, і випікають на змащеному маслом деку до золотистого кольору. Серединку кожного печива можна прикрасити крапелькою глазурі або цукатами.

 

Сочиво

 

1 склянку очищених зерен пшениці необхідно промити і зварити до готовності. Після цього, охолодивши, до них додають трохи цукру і меду. 50 г маку заливають окропом і залишають приблизно на 10 хвилин розпаритися. Потім, беручи невеликі порції, мак слід потовкти у ступці і додати до пшениці. 50 г родзинок також попередньо заварюють окропом і також додають до пшениці. Туди ж додають 100 гтрохи підсмажених волоських горіхів і 100 г олії. Усе ретельно перемішують.

 

Пироги і пиріжки

 

800 г борошна, 20 г сухих дріжджів, 1 ст. л. цукру і 1 ч. л. перемішати. Додати 2 скл. води, в якій попередньо розвести невелику кількість коньяку. Тісто потрібно залишити підходити на 20-30 хв. Після цього його обминають і ще раз залишають приблизно на такий самий час. Як начинка підійдуть, наприклад, гриби. 800 г грибів відварити і змішати з 350 г перлової крупи, також звареної заздалегідь до готовності. До отриманої суміші додати трохи цибулі і все разом трохи обсмажити на сковороді. Із невеликих шматочків тіста сформувати пиріжки, в середину яких покласти начинку. Випікати в духовці до золотистого кольору.

 

Злаковий достаток

 

Ще одна страва, без якої неможливо уявити меню святкового столу, – кутя, яку можна приготувати із будь-яких злаків. Для першого варіанту промивають і відварюють у 1 л води склянку рису. До нього додають 0,5 скл. промитих родзинок і 100 г меду, трохи розведеного теплою водою. За бажання можна додати 50 г товчених волоських горіхів і 100 г цукатів або мармеладу. Можна приготувати кутю із суміші зерен пшениці та гороху. Їх промивають, заливають холодною водою і відварюють до готовності. Після цього розтирають, додають трохи олії і підсолюють. Їдять цю страву холодною.

 

Народний напій

 

У киплячій воді розчиняють 2 ст. л. меду і 3 ст. л. цукру. Після цього туди ж додають 2 ст. л. заварки чорного чаю, терту цедру половини лимона, стебло селери і спеції за смаком (наприклад, мускатний горіх, корицю, гвоздику). Варять протягом 10 хв. Настоюють деякий час у теплому місці, після чого проціджують і ще раз доводять до кипіння. П’ють збитень як гарячим, так і холодним. Замість цього напою можна приготувати кисіль, наприклад, із яблук або будь-яких інших фруктів.

 

Курка з вином і грибами

 

4 курячі ніжки без шкіри (приблизно 1 кг), 2 ст. л. маслинової олії, трішки солі, мелений чорний перець, нарізані велика цибулина і 250 г свіжих грибів, кілька подрібнених зубчиків часнику, 400 г консервованих і 120 г свіжих протертих помідорів, 250 мл червоного вина, півложки сушеного естрагону, 120 г маслин без кісточок і
100 г локшини. Свіжі зелені гілочки кропу або петрушки.

Розігрійте маслинову олію у великій вогнетривкій каструлі і обсмажте курячі ніжки на сильному вогні до золотистої кірочки. Перекладіть їх на тарілку, посоліть і поперчіть. Додайте в каструлю цибулю, пасеруйте 5 хв., додайте часник і готуйте ще 3 хв. Потім додайте консервовані і протерті помідори, вино, маслини, естрагон. Покладіть знову в каструлю ніжки, доведіть до кипіння, збавте вогонь і тушкуйте під кришкою 15 хв., потім знову доведіть до кипіння і додайте локшину, тушкуйте хвилин 10. Страву прикрасьте гілочками зелені.

 

Рибне філе з овочами

 

200 г вареного рибного філе, 100 г солоних огірків, 200 г свіжих помідорів, 100 г яблук, 50 г цибулі, майонез, гірчиця, сіль, перець – за смаком.

Філе будь-якої риби (за смаком) відварити, охолодити, нарізати скибочками, а свіжі помідори, солоні огірки, цибулю, яблука (почищені від шкірки) – кубиками. Усе змішати і заправити. Для заправки змішати майонез, гірчицю, сіль, перець. А подаючи салат, посипте його свіжим кропом або петрушкою.

 

Салат із курки з грибами

 

На 800 г курячого філе – 50 г сухих грибів, 200 г сиру, 200 г чорносливу, 2 цибулини, 50 г волоських горіхів, олія для смаження, спеції і майонез – за смаком.

Відварене філе наріжте соломкою, гриби – скибочками, цибулю – півкільцями. Гриби і цибулю обсмажте разом до готовності. Сир натріть на великій тертці, горіхи подрібніть, чорнослив наріжте соломкою. З’єднайте разом усі продукти, заправте майонезом і добре перемішайте.

 

«Лисяча шуба» з оселедця

 

Салат готують шарами: шматочки філе оселедця, варені шампіньйони із цибулею, нарізані яйця (зварені круто), смажена морква з карі і куркумою. Кожен шар промащують майонезом.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА