Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Смачний буряк

Автор: Євгенія Бербат

Простіше простого відварити буряк, натерти на тертці, додати маслинову олію, горіхи і чорнослив. Такий салат сміливо можна вживати з м’ясними стравами в обідню перерву. Буряк можна не лише варити, а й пекти. Досить очистити від шкірки, замотати у фольгу і відправити в духовку на 40 хвилин. У 100 г всього 40 ккал, тому до печеного буряка можна сміливо додати 30 г сиру, і ви отримаєте ситну страву, але всього на 100 ккал.

 

 

Із волоськими горіхами

 

3-4 буряка, 2-3 зубчики часнику, 100 г очищених волоських горіхів, 50 г родзинок, сіль, перець – за смаком, 300 г свіжої руколи, маслинова олія.

Руколу подрібніть, змішайте в блендері разом із горіхами, родзинками і часником до отримання однорідної маси.

Кубики буряка посоліть і поперчіть за смаком, полийте маслиновою олією і приправте соусом, що утворився.

 

З апельсином

 

Буряк, 50 г моцарели, 1 апельсин, 50 г руколи, 5 ст. л. волоських горіхів, 1 ст. л. маслинової олії.

Відваріть буряк, охолодіть, зніміть шкірку і наріжте кільцями.

Зніміть шкірку з апельсина і наріжте його кільцями.

На тарілку викладіть руколу, горіхи і шматочки моцарели. Створіть «сендвіч» із буряка і апельсина, чергуючи їх. Полийте салат маслиновою олією і прикрасьте шматочками моцарели.

 

Буряково-сирний салат

 

1 буряк, 150-200 г сиру, 1 помідор, 2 шт. зеленої цибулі, невеликий пучок кропу, 1 ч. л. насіння кунжуту.

Буряк приготувати можна двома способами: відварити в каструлі або запекти у фользі в духовці. У обох варіантах час приготування однаковий – близько 2 годин. Але в запеченому буряці зберігається більше вітамінів, і він виходить смачнішим.

Отже, приготувавши буряк, починайте робити салат. Для цього буряк почистіть і ножем для овочів поріжте його на довгі і тоненькі скибочки.

Помідор помийте і поріжте півкільцями. Кріп і зелену цибулю помийте і подрібніть.

Складіть усі продукти в тарілку, додайте насіння кунжуту і усе вимішайте. Можете додати трохи маслинової олії.

Їсти салат потрібно відразу після приготування. А ще його можна використовувати як закуску, викладену в тарталетки, помідори або солодкий перець.

 

Бурякова ікра

 

500 г буряку, 150-200 г моркви,  2-3 середніх ріпчастих цибулини, 50 г томатної пасти (чи за смаком можна замінити кетчупом або свіжими помідорами), сіль і перець чорний, мелений – за смаком, 1 ст. л. цукру, олія – для смаження.

Наріжте цибулю дрібними кубиками і обсмажте її до золотистого кольору.

Натріть моркву і буряк на тертці. У невеликій кількості олії потушкуйте буряк (можна додати трохи води, щоб овочі не прилипали до сковороди). Так само потушкуйте моркву. З’єднайте тушковані овочі і цибулю. Усе добре перемішайте, додайте цукор, посоліть, поперчіть, додайте томатну пасту або кетчуп.  Знову усе гарненько перемішайте і тушкуєте на слабкому вогні ще 5-10 хвилин, помішуючи, щоб випарувалася зайва рідина (якщо вона є).

Якщо любите гостре, додайте більше перцю, аджики і трохи часнику – 2-3 зубчики.

Ікру можна подавати до столу як у гарячому, так і в холодному вигляді.

 

Із квасолею

 

1 буряк, 1 велика цибулина, 2-3 мариновані огірки, 200-250 г квасолі у власному соку, 1 пачка сухариків, олія – для заправки, сіль – за смаком.

Буряк натріть на тертці для корейської моркви. Цибулю поріжте чверть кільцями. Овочі трохи підсмажте на олії, охолодіть. Додайте порізані огірки, квасолю і сухарики. Посоліть і заправте олією.

 

Із часником

 

Із розрахунку на 4 порції:  3 буряки, 1 ріпчаста цибулина, 3-4 зубчики часнику, 5 ст. л. майонезу, 2 ст. л. олії, 3-процентний оцет і сіль – за смаком.

Вимитий буряк відваріть або спечіть у духовці, охолодіть, почистіть і наріжте дрібними кубиками. Обсмажте в олії. Часник натріть на дрібній тертці. Цибулю подрібніть і побризкайте оцтом. Цибулю і часник з’єднайте з буряком, посоліть, перемішайте і викладіть на блюдо. Оформіть майонезом.

 

Із сиром і горіхами

 

400 г вареного буряка, 200 г плавленого сиру, 100 г волоських горіхів, 4-5 зубчиків часнику, 200 г майонезу, сіль і зелень – на смак.

Відварений, очищений буряк і охолоджений плавлений сирок натіть на тертці. Змішайте, додайте товчені волоські горіхи і дрібно нарізаний часник. Добре все перемішайте, посоліть та заправте майонезом і зеленню.

 

Фарширований буряк

 

4 буряки (діаметром 7-8 см), 1 морквина, 2 цибулини, 4 ст. л. томатної пасти, 1/4 скл. рису (приблизно 50 г), 3 ст. л. олії, 2 ст. л. майонезу,  декілька пір’їн зеленої цибулі, сіль і перець.

Зваріть до м’якості буряки у шкірці. Відваріть рис майже до готовності. Очистіть буряки від шкірки, видаліть чайною ложкою м’якоть із кожного так, щоб отримати «стаканчик» зі стінками товщиною 1 см. Витягнуту м’якоть відкладіть для фарширування.

Моркву натріть на крупній тертці. Пасеруйте подрібнену цибулю і моркву на олії. Додайте томатну пасту в пасеровані овочі, перемішайте і тушкуйте 5 хвилин. Подрібніть буряк, що залишився, додайте пасеровані овочі, трохи нарізаної зеленої цибулі, рис, сіль, перець і перемішайте. Наповніть буряки фаршем, покладіть згори майонез і ще злегка змастіть майонезом поверхню буряків. Запікайте в духовці 30 хв. при температурі 160°С.

 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА