Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Смачний піст

Автор: Євгенія Бербат

Великий піст у розпалі. Щоб не відволікатися на проблеми з травленням, а також не думати про жирне і смачненьке, якого так часто хочеться, треба зробити пісне меню різноманітним. Уникнути монотонності і нудьги в пісному харчуванні не складніше, ніж у звичайному – потрібно лише трохи фантазії.

 

Салат з огірків із грибами

 

Знадобляться консервовані шампіньйони (чи свіжі або витримані близько десяти хвилин в окропі), свіжі огірки, кріп, заправка (в ідеалі – бальзамний оцет із ложкою маслинової олії). Огірків і шампіньйонів повинно бути порівну. Огірки розрізати уздовж і кожну половинку нарізати тонкими скибочками, шампіньйони – пластинками. Кропу в цьому салаті багато не буває.

 

Салат з квасолі із сухарями

 

На одну банку червоної або білої консервованої квасолі – 2 пакетики житніх солоних сухарів (або саморобних) і пучок кропу.

Висипте сухарі в миску, додайте квасолю (рідину не зливайте, вона повинна просочити сухарі), згори покришіть кріп. Через 10-15 хвилин перемішайте і подавайте на стіл. Як не дивно, попри примітивність рецепту, виходить напрочуд смачно.

Заправити можна соєвим соусом із маслиновою олією.

 

Цибульна закуска

 

1 кг цибулі, склянка олії, 2 ч. л. цукру, стільки ж меленої паприки, 12 ч. л. гострого червоного перцю і трохи соєвого соусу.

Олію розжарити на сковороді разом із перцем. Цибулю нарізати півкільцями, посипати цукром і залити гарячою олією. Додати соєвий соус і поставити на ніч у холодильник. На ранок буде приголомшлива вітамінна добавка до гарячих страв або самостійна закуска.

 

Картопля, запечена з гірчицею

 

1 кг сирої нечищеної картоплі помити і нарізати на великі часточки. Покласти в каструлю, залити водою, довести до кипіння, варити 2 хв., потім злити воду. Картоплю охолодити. Окремо змішати дижонську (негостру із зернятками) гірчицю (6-7 ст. л.) з дрібкою розмарину, кількома ложками маслинової олії і зубчиком роздавленого часнику. Залийте скибочки картоплі цією сумішшю, як слід перемішайте, посоліть і поставте в розігріту духовку. Запікайте до золотистої кірочки, щоб картопля пропеклася.

 

Картопляний торт

 

Для тіста: 1,5 кг картоплі, 1,5 ч. л. крохмалю, сіль і перець – за смаком.

Картоплю почистити і натерти на великій тертці, промити водою і залити окропом на п’ять хвилин.

Для начинки: 0,5 кг грибів (свіжих, солоних, маринованих – на ваш смак) і 0,5 кг цибулі.

Цибулю порізати і тушкувати 20-30 хв. в олії на повільному вогні (не зажарюючи!). Гриби пропустити крізь м’ясорубку і тушкувати разом із цибулею до випаровування рідини.

Тепер віджимаєте картоплю, додаєте в неї крохмаль і викладаєте пошарово з грибами у форму на пергамент, трохи змащений олією. Повинні вийти три шари картоп-ляної стружки і два шари грибної начинки. Форму накрити фольгою і поставити в духовку на 1-1,5 год. Потім виймаєте торт із форми і прикрашаєте зеленню.

 

Запечені кабачки з грибами

 

На 0,5 кг вішанок (шампіньйони теж підійдуть) – один невеликий кабачок і сіль.

Гриби крупно порізати і запекти (близько 20 хв. у розігрітій духовці), потім додати до них порізані часточками кабачки, посолити, перемішати і залишити в духовці на 40-60 хв. Перед подачею на стіл посипати зеленню або меленим чорним перцем.

Страву можна подавати як холодною, так і гарячою.

А якщо заздалегідь злити рідину і прокрутити готову страву крізь м’ясорубку, то вийде кабачково-грибна ікра. У цьому випадку при готуванні можна додати трохи оцту чи томатної пасти, або яскравих спецій, щоб ікра набула пікантності.

 

Квасоляний паштет

 

На банку консервованої червоної квасолі – по 1 цибулині і морквині, 3-4 ст. л. олії, жменя волоських горіхів, пучок улюбленої зелені і часник.

Моркву і цибулю обсмажити на олії, потім усі складові пропустити крізь м’ясорубку, далі – збити міксером.

Смак такого паштету виходить дуже яскравим, дещо терпким. Якщо вам здасться, що занадто – зменшіть кількість горіхів. До речі, горіхи можна взагалі не додавати.

 

Смачного вам посту!

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА