Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Замінники розпушувача тіста

Автор: Євгенія Бербат

 

Сода. Харчову соду можна використовувати як альтернативу розпушувачу, якщо в тісті містяться інгредієнти, які мають кислу реакцію: кисломолочні продукти, фруктові пюре або соки, лимонна кислота або оцет, мед, шоколад. Заздалегідь її треба змішувати спочатку з борошном або ж з іншими сухими інгредієнтами.

Розпушувач власного приготування – сода, лимонна кислота, борошно або крохмаль. Стандартна пропорція соди, лимонної кислоти і борошна – 5:3:12. При приготуванні випічки просто змішуєте зроблений вами розпушувач з борошном. Важливо: розведений у молоці або воді порошок втрачає свої властивості. Посуд і всі компоненти для приготування домашнього розпушувача мають бути абсолютно сухими. Якщо ви готуєте пекарський порошок із запасом, можна не змішувати компоненти, а насипати їх у скляну банку так, щоб реагенти були розділені шаром наповнювача (наприклад, шар соди – шар борошна – шар лимонної кислоти). Зберігати розпушувач необхідно у герметично закритому посуді в темному місці протягом декількох місяців.

Сода, гашена оцтом. Дехто вважає, що гасити соду оцтом перед введенням у тісто безглуздо, оскільки вуглекислий газ випаровується ще до випікання. Інші вважають, що реакція триває і після введення соди в тісто (якщо взяти достатню кількість). Використовуючи гашену соду, не треба чекати, коли вона закінчить вирувати, потрібно негайно вмішувати її в тісто, яке відразу ж ставте в духовку.

Взаємозамінюваність: со-да і розпушувач. Пропорції: 1 ч. л. розпушувача = 1/2 ч. л. соди і навпаки – 1 ч. л. соди = 2 ч. л. розпушувача.

Важливо: якщо в тісті є мед, то сода має бути обов’язково.

Як розпушувач використовують і алкоголь. Його додають у кекси, шарлотки тощо. Декілька ложок коньяку або рому зроблять тісто пухким. Запах алкоголю при випіканні випарується.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА