Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Великодня смакота

Автор: Євгенія Бербат

Грецький Великодній хліб

 

5 великих яєць, приблизно 1 кг борошна, 1,25 скл. цукру, 1,5 скл. теплого молока, 300-400 г вершкового масла (розтопленого і охолодженого), ванілін, 2 пакетики дріжджів, 1 ч. л. солі, варені яйця (забарвлені і звичайні), кунжут для посипання, 1 лимон, цукати із цитрусових.

Розчинити дріжджі в теплому молоці, додати трохи борошна із дрібкою солі і замісити опару. Лимон ошпарити і натерти на тертці тільки шкірку. Трохи збити яйця із цукром, розтопити і охолодити масло. Просіяти борошно і додати в нього цедру лимона і цукати. Замісити тісто на опарі і дати добре підійти (приблизно годину-півтори), потім знову вимісити і дати підійти ще раз.  Розділити тісто на 3-4 частини. Розкачати із тіста джгути і сплести кіску. Якщо ви вирішили зробити вінок, то з’єднайте кінці кіски в кільце, а якщо у формі хліба, то зверху на косу викладіть четвертий джгут, трохи розкачавши його. Змастити поверхню хліба збитим яйцем або міцним солодким чаєм і посипати кунжутом. Потім щедро змастити зварені круто (нефарбовані) яйця олією і добре втиснути в тісто. Випікати приблизно 45 хв. у  розігрітій духовці. Вийняти хліб і замінити яйця на фарбовані. Кількість яєць для прикрашання залежить від вашого бажання: одне в центрі, декілька по колу або уздовж хлібного батона.

 

Гугельхопф, німецький Великодній кекс

 

7 г сухих дріжджів, дрібка солі, 150 мл молока, 75 г родзинок, 30 г мигдалю, цукрова пудра, 1 апельсин, 100 г цукру, 1 яйце, 300 г борошна, 140 г вершкового масла.

У мисці в теплому молоці розвести дріжджі. Додати трохи просіяного борошна. Ретельно перемішати, накрити кришкою і залишити в теплому місці на 1 годину.

Зняти з апельсина цедру, з м’якоті вичавити сік. У борошно, що залишилося, додати сіль, цукор, яйце, вершкове масло, апельсиновий сік і закваску. Вимісити тісто, накрити його і залишити ще на 1 годину. Родзинки вимити, залити окропом і залишити на 10 хв. Додати в тісто родзинки і цедру апельсина, ще раз як слід вимісити. Мигдаль ошпарити, залишити на 10 хв., потім почистити. Форму окропити водою, викласти на дно мигдаль.

Тісто викласти у форму і залишити ще на 20-25 хв.

Розігріти духовку до 200°С. Випікати кекс 45 хв. Потім вийняти з духовки, дати трохи охолонути. Перевернути форму на блюдо і вийняти кекс. Перед подачею присипати цукровою пудрою.

 

Хорназо

 

Із вікон іспанських кухонь відчувається неймовірний аромат соковитого пирога Хорназо із смачною багатошаровою начинкою із шинки, свинини, яловичини і яєць! Ви й самі можете спробувати його спекти. Особливого рецепту не знадобитися – візьміть звичайне дріжджове тісто і викладіть шарами начинку, як на фото.

 

Александрійська паска

 

Із порції виходить дуже багато пасок, сміливо діліть кількість інгредієнтів на 2, 3, 4.

1 л топленого молока, 1 кг цукру, 500 г вершкового масла, 10 яєць, 3 жовтки, 150 г свіжих дріжджів.

Яйця трохи збити, масло порізати на шматочки, змішати усі продукти з теплим молоком і залишити в теплому місці на 8-12 годин (сміливо залишайте на ніч).

Потім всипати: 1 ч. л. солі, 200 г запарених родзинок, 2-3 пакетики ванільного цукру, 2 ст. л. коньяку, приблизно 2,5 кг борошна. Вимісити м’яке, в’язке тісто, змочуючи руки соняшниковою олією. Залишити, щоб підійшло, на годину-півтори, поки не збільшиться удвічі. Наповнити форми на 1/3, почекати, поки тісто підійде майже до країв, і випікати вироби при температурі 180°С до готовності. Верх холодних пасок змастити глазур’ю і прикрасити.

 

Веселі метелики

 

Для тіста: 120 мл молока, 1 ст. л. цукру, 1 яйце, 1 ч. л. сухих дріжджів, 25 г  вершкового масла, дрібка солі, 300 г борошна.

Для начинки: 100 г родзинок,  50 г вершкового масла, 4 ст. л. цукру, цукрова пудра для посипання.

Збити яйце виделкою разом із розтопленим вершковим маслом. Молоко підігріти до 40°С, додати дріжджі, цукор і сіль, перемішати. Через 10 хв. додати яєчну суміш і просіяне борошно. Замісити еластичне тісто, накрити серветкою і поставити підходити на годину.

Розділити тісто на 12 частин і розкачати кожну в коло. Змастити вершковим маслом, посипати цукром і родзинками. Скачати в рулет і з’єднати кінці в коло. Покласти швом униз і ножем зробити надрізи з обох боків. Розгорнути крильця і викласти на застелене пергаментним папером деко. Дати постояти протягом 30 хв. Відправити у розігріту до 180°С духовку і випікати до золотистого кольору. Трохи охолодити і посипати цукровою пудрою.

 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА