Великодній стіл традиційно багатий і різноманітний. Раніше у заможних сім’ях подавалися до 40 страв – за кількістю днів Великого посту. Паска святкувалася довго: у будь-який момент могли зайти гості, і найбільшою ганьбою для господині був бідно накритий стіл.
Обов’язковими були м’ясні страви – запечені і смажені окісти, телятина, холодці, паштети, рулети, закуски з овочів, грибів, каші (з м’ясом і солодкі), дичина. Пасхальний стіл не має обмежень у використанні продуктів.
Заливні яйця
5 яєць, 100 г ковбаси, шинки або балика, 3 ст. л. консервованої кукурудзи, 2 помідори, невеликий пучок зелені.
Для бульйону: 1 куряче філе, пакетики желатину (100 г), сіль – за смаком.
Шкарлупки-форми треба приготувати заздалегідь, щоб вони висохли. Для цього треба зробити в сирому яйці невелику дірочку з тупого боку і акуратно вилити рідину. Помити під проточною водою.
Куряче філе відварити до готовності. У цей час пакетик желатину (100 г) залити холодною водою і залишити на годину розмокати. Бульйон посолити за смаком, охолодити, відлити 1 склянку і змішати з желатином.
М’ясо, кукурудзу, помідор та зелень дрібно нарізати і через дірочку акуратно покласти в шкаралупи-формочки (не щільно). Потім акуратно налити у шкаралупи бульйон із желатином. Поставити яйця на ніч у холодильник. Перед святом акуратно звільніть їх від шкаралупи і подавайте до столу.
Салат святковий
6 яєць, 200 г сиру, куряча грудка, 400 г шампіньйонів, 1 цибулина, майонез.
Окремо натерти на тертці жовтки, білки і сир, відварену грудку розділити руками на волокна, гриби підсмажити із цибулею. Усе розділити на дві частини. Викласти у салатник шарами: білки + курка + майонез + гриби із цибулею + сир + майонез. Шари повторити. Верхній шар – жовтки. Прикрасити за своїм смаком.
Курка «Під шубою»
2-3 стегенця, банка консервованої кукурудзи, 6 великих цибулин, 200 г сиру, 300 г картоплі, 300 г майонезу.
Від стегенець відділити м’ясо і нарізати на дрібні шматочки. Викласти на змащене олією деко, зверху – нарізану півкільцями цибулю, далі – шар кукурудзи (без рідини), шар нарізаної кружальцями картоплі. Залити майонезом, посипати усе тертим сиром і поставити запікатися в розігріту духовку на 35-40 хвилин.
«Ледачі» ніжки
8-10 курячих гомілок, 2 морквини, 2 цибулини, 1 банка консервованої кукурудзи, склянка (200 мл) рису, 500 мл окропу або бульйону, сіль, перець, паприка, прянощі за смаком.
Із кукурудзи злити рідину. Цибулю почистити і дрібно порізати. Моркву почистити і натерти на тертці. Обсмажити на сковороді цибулю і моркву. Додати в сковороду промитий рис, кукурудзу, перемішати. Перекласти суміш у форму, залити двома склянками окропу або гарячим бульйоном. Курку натерти з усіх боків сіллю, перцем і паприкою. Викласти на рис, накрити фольгою і поставити в духовку. Запікати протягом години при температурі 200°С. Перед подачею прикрасити зеленню.
М’ясний рулет з грибами і перцем
1 кг м’ясного фаршу, 1 ріпчаста цибулина, 1 солодкий перець, 150 г грибів, 1 яйце, сіль, перець і прянощі – за смаком, 2 ст. л. олії.
У м’ясний фарш додати яйце, сіль, мелений перець і прянощі.
Розігріти сковороду з олією, додати подрібнену цибулю і нарізані дрібними кубиками гриби та болгарський перець. Посолити і поперчити. Обсмажити овочі до м’якості, охолодити, додати у фарш і перемішати. Форму для кексу змастити олією, викласти фарш і розрівняти ложкою. Випікати рулет у заздалегідь розігрітій до 180°С духовці протягом години, щоб хлібець підрум’янився. Охолодити протягом 20 хв., перевернути форму і викласти рулет на блюдо.
Рулет із курки
Курка (вагою ~1,5 кг), 5-6 шампіньйонів, 30-50 г сиру, 1/2 скл. волоських горіхів, 30-40 г вершкового масла, 1 ріпчаста цибулина, 1 скибочка білого хліба або батона, 1/2 скл. молока, зелень, сіль, мелений перець.
Курку вимити, обсушити, розрізати уздовж черевця і акуратно відокремити шкіру від м’яса. Шкіру на ніжках також відокремити від м’яса. Ніжки відрізати по суглобах, у нижній частині надрізати шкіру і витягнути ніжку. Крила відрізати по суглобах.
Приготувати начинку. Хліб залити молоком і залишити набухати, потім ретельно віджати від молока. М’ясо відокремити від кісток і прокрутити крізь м’ясорубку або подрібнити у блендері.
Цибулю дрібно порізати і обсмажити на вершковому маслі або олії. Додати до цибулі курячий фарш і смажити, помішуючи,
7 хвилин (до готовності). Посолити, поперчити. Обсмажений фарш перекласти в блендер, додати жменю волоських горіхів, хліб і подрібнити до однорідної маси.
Шампіньйони розрізати на 2-4 частини (залежно від розміру), обсмажити в олії або на вершковому маслі 5 хвилин і трохи посолити.
Сир натерти на тертці. Зелень подрібнити. З’єднати фарш, гриби, сир, зелень, додати шматочок вершкового масла і добре перемішати.
Шкіру посолити, поперчити з усіх боків і викласти начинку. Акуратно згорнути рулет, зашивши краї і прорізи від крил ниткою або заколовши зубочистками.
На деко покласти фольгу, змащену олією. Викласти рулет, змастити його олією і запікати при температурі 190°С 35-40 хвилин.