Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Із залишків

Автор: Євгенія Бербат

Іноді буває так, що після Великодня залишаються писанки - традиційні пасхальні яйця, і постає питання: що з ними робити, якщо їсти їх у чистому вигляді вже не хочеться. У тому випадку, якщо вони неосвячені, їх можна пустити у справу.

 

Салат із зеленою цибулею

 

4 варених яйця, 2-3 верені картоплини (середні), зелена цибуля, майонез, сіль, чорний мелений перець - за смаком.

Яйця наріжте довільно, картоплю - дрібними кубиками, зелену цибулю дрібно нашаткуйте, приправте салат сіллю, перцем, додайте майонез і перемішайте.

 

Це базовий рецепт, а за бажання у страву можна додати:

  • редиску або дайкон;
  • будь-які мариновані, солоні або смажені гриби;
  • солоні або мариновані огірки;
  • подрібнений або нарізаний кубиками сир;
  • подрібнені горіхи;
  • куряче м’ясо або будь-яку ковбасу.

Порада: замість майонезу можна використовувати заправку із сметани, змішаної з гірчицею і приправленої майораном. Ця трава чудово поєднується з вареними яйцями.

 

Салат із яйцями, сиром і макаронами

 

5 варених яєць, 300 г варених макаронів (пір’я, бантики або черепашки), 200 г бринзи або тертого сиру, 1-2 зубчики часнику, 8-10 листочків свіжого базиліку, майонез, сіль, чорний мелений перець - за смаком.

Яйця розімніть виделкою до стану дрібної крихти, змішайте з макаронами і нарізаною кубиками бринзою (чи з тертим сиром), додайте пропущений крізь прес часник і дуже дрібно нарізаний базилік. Приправте сіллю і перцем, заправте майонезом і все ретельно перемішайте. Подавайте як закуску або як гарнір до вареної курки, нежирного смаженого м’яса або до запеченої качиної грудки.

Порада: салат можете зробити і гарячим, якщо усі інгредієнти підготуєте заздалегідь та змішаєте зі щойно звареними макаронами.

 

Салат з вареними яйцями і рибою

 

5 варених яєць, 1 банка рибних консерв (будь-яких, крім тих, що в томаті), 4-5 варених картоплин, 200 г тертого сиру, ріпчаста цибулина, 1 ч. л. оцту 9%, 1 ст. л. цукру, 2 ст. л. води, майонез, сіль, чорний мелений перець - за смаком.

Спочатку замаринуйте цибулю: наріжте її тонкими півкільцями, трохи помніть руками разом із цукром, залийте оцтом, змішаним із водою, і залиште на 15-20 хвилин.

Яйця розімніть виделкою до стану дрібної крихти, а рибу (разом з рідиною, в якій вона знаходилася) - до пастоподібного стану, картоплю натріть на великій тертці. Усі продукти, в тому числі сир і цибулю, розділіть на дві частини.

На салатне блюдо викладіть шар картоплі, потім яйця, сир, рибу і цибулю, потім знову картоплю і так далі. На кожен шар сіточкою наносьте майонез і за бажанням додайте сіль і чорний мелений перець. Верх прикрасьте на власний розсуд. Дайте салату постояти 20-30 хвилин і подавайте як закуску або як основну страву.

Ще дві версії цього салату:

У салат можна додати 2 шари відвареної і подрібненої на великій тертці моркви, виклавши її на цибулю, а для заправки змішати майонез із кетчупом.

На етапі підготовки продуктів в рибу можна покласти натерту цедру з половинки лимона, а тертий сир перемішати з подрібненим кропом або з іншою свіжою зеленню.

 

Яєчні котлети

 

6 круто зварених яєць, по 1 пучку зеленої цибулі і кропу, 2 ст. л. манної крупи, по 1 ст. л. пшеничного борошна і сметани, сіль.

Почистіть і натріть яйця на великій тертці, подрібніть зелень і кріп, перемішайте з тертими яйцями, додавши борошно і манку, посоліть, покладіть сметану і перемішайте ще раз. Мокрими руками сформуйте котлети, обсмаже їх на сковороді з олією з обох боків до підрум’янення. Подавайте зі сметаною або вершками.

 

Яйця, фаршировані сиром

 

100 г сиру, 1 ст. л. майонезу, зелень, яйця, сіль.

Варені яйця почистити, розрізати уздовж навпіл, вийняти жовтки, розім’яти їх і перемішати з майонезом і дрібно нарізаним або тертим сиром, трохи підігріти суміш у мікрохвильовій печі так, щоб сир розтанув, скачати з маси, що вийшла, кульки, укласти їх в білки і прикрасити страву зеленню.

 

Яєчний паштет по-угорськи

 

250 г цибулі, 50 г волоських горіхів, 5 варених яєць, 2 зубчики часнику, 2 ст. л. вершкового масла, 1 ст. л. олії, 1 ч. л. солі, чорний мелений перець.

Дрібно наріжте і обсмажте на суміші олії з вершковим маслоем цибулю до підрум’янення. Почистіть яйця, часник та  горіхи і разом з обсмаженою цибулею складіть усе в чашу блендера, поперчіть і посоліть, збийте, щоб маса стала однорідною, приправте спеціями за смаком і дайте настоятися 1-2 години в холодильнику.

 

Швидка піца

 

У хід  ідуть залишки від святкового столу: котлети, залишки запеченого рулету з фаршу, відварене м’ясо або курка, нарізка ковбаси, шинки, сосисок, сиру, грибів  або солодкого перцю! Змішайте інгредієнти для рідкого тіста на піцу, дістаньте з холодильника і наріжте начинку. Прогрійте сковороду на плиті, змащену маслом. На прогріту сковорідку вилийте рідке тісто для піци, а потім поверх тіста викладайте шари з начинки. Зверху піцу посипте сиром і накрийте сковороду кришкою.

На звичайній сковороді піца готується на повільному  вогні близько 15 хвилин.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА