Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Смажимо на вогні

Автор: Євгенія Бербат

Смачніше за м’ясо може бути тільки м’ясо, приготоване на відкритому повітрі на грилі, мангалі або вогнищі. Напередодні тривалих травневих вихідних пропонуємо незвичайні, але дуже смачні рецепти, які, сподіваємося, припадуть вам до душі.

 

Шашлички з яловичини із коріандром

 

600 г яловичини, 1 голівка часнику, 1 невеликий червоний перець чилі, пучок кінзи, 2 лайми, 100 мл соняшникової олії, сіль - за смаком.

Для соусу: по декілька гілочок кінзи, петрушки, кропу, 1 ч. л. насіння зіри, 2 гілочки базиліку, дрібка цукру, 3 зубчики часнику, 500 мл томатного соку, сіль і перець - за смаком.

Маринад. Вичавіть сік із лаймів. Змішайте у блендері зубчики часнику, кинзу, чверть перцю чилі, соняшникову олію, сіль, сік цитрусових і цедру одного лайма. Спробуйте і за смаком додайте більше чилі та солі. Чим довше маринується яловичина, тим соковитішим буде шашлик. Тому не полінуйтеся зробити заготівлі заздалегідь, у тому числі і соус - за 10-12 годин томатний сік забере аромат у зелені і його смак ще краще розкриється у поєднанні з м’ясом

Наріжте яловичину кубиками середнього розміру (близько 3-4 см в довжину і ширину), замаринуйте м’ясо на 2-5 годин. Смажте на вугіллі (на шампурах або на решітці) близько 5-7 хвилин з кожного боку до появи апетитної кірочки.

Соус. Подрібніть кинзу, петрушку, кріп і базилік, натріть на дрібній тертці зубчики часнику. Змішайте із томатним соком, зірою, сіллю і перцем. Приправте цукром і дайте настоятися мінімум 20 хвилин. Якщо треба, додайте більше солі і перцю.

 

Курячі крильця із часниковим соусом

 

800 г курячих крилець, 200 мл світлого пива, 100 г томатної пасти, 3 зубчики часнику, сіль за смаком.

Для соусу: 3 голівки часнику, 400 мл йогурту, 100 г бринзи, 1 солоний огірок.

Помийте курячі крильця. Натріть на дрібній тертці часник, змішайте з пивом, томатною пастою і сіллю. Залийте маринадом курку, накрийте кришкою і залиште на 2-4 години.

Приготуйте соус. Натріть часник на дрібній тертці, подрібніть огірок, змішайте з йогуртом і бринзою.

Смажте курку на решітці по 10 хвилин з кожного боку. Подавайте із соусом.

 

Курячі гомілки в медовому маринаді

 

8 великих курячих гомілок, 10 ст. л. соєвого соусу, 3 ст. л. меду, 2 зубчики часнику, 1 ч. л. карі, корінь імбиру завдовжки 2 см, 1 цибулина, 1 лимон.

Змішайте в блендері соєвий соус, мед, часник, карі, імбир, цибулю і сік 1 лимона. Помийте гомілки і залийте маринадом. Залиште в холодному місці на 2-8 годин. Потім викладіть їх на решітку для мангалу. Тримайте на гарячому вугіллі по 10-15 хвилин з кожного боку, до повної готовності м’яса.

 

Фаршировані гриби

 

400 г шампіньйонів, 200 г моцарели, 1 гілочка розмарину, пучок петрушки, 1 ст. л. соняшникової олії, 50-100 мл йогурту.

Помийте гриби, видаліть у кожного ніжку. У блендері змішайте ніжки шампіньйонів, моцарелу, розмарин, 2 гілочки петрушки і
50 мл йогурту. За консистенцією начинка повинна нагадувати пластилін. Якщо вона сухувата, додайте ще трохи йогурту. Начиніть гриби масою, що утворилася, і змочіть маслиновою олією. Розкладіть гриби на решітці для грилю і запікайте на гарячому вугіллі до появи апетитної кірочки, по 5-10 хвилин з кожного боку.

 

Свинячі реберця в гірчичному маринаді

 

1 кг свинячих реберець, 1 ст. л. гострої гірчиці, 2 ст. л. томатної пасти, 50 мл соєвого соусу,
50 мл лимонного соку, 1 ч. л. чебрецю, дрібка цукру, сіль і перець
за смаком.

Змішайте соєвий соус, томатну пасту, гірчицю, лимонний сік, чебрець, цукор, сіль і перець у блендері. Свинячі реберця поріжте так, щоб на кожному шматочку було по 4-5 кісточок. Залийте м’ясо маринадом і поставте в холодильник на 10-12 годин.

Готуйте свинину на гарячому, але не розпеченому вугіллі доти, доки м’ясо не почне відходити від кістки (близько 10-15 хвилин з кожного боку).

 

Соуси до м’яса

 

Домашній майонез. Збийте в міксері 1/2 скл. соняшникової або маслинової олії і 1 сирий жовток. Додайте 1 ст. л. оцту, сіль, цукор і спеції за смаком та знову усе ретельно перемішайте.

Класика для ребер-барбекю. Обсмажте дрібно нарізану цибулину в маслиновій олії до прозорості. Додайте за смаком гострий томатний соус, томатну пасту, оцет, роздавлений часник, гірчичний порошок, мелений пекучий червоний перець, мелений чорний перець. Повинна вийти суміш, схожа на рідку сметану. Добре її перемішайте і прокип’ятіть близько 20 хв. Подавайте соус теплим.

Гострий «Сальса». Змішайте у блендері 3 очищених від шкірки помідори, 1 середню цибулину, 4-6 гострих перчиків чилі. Додайте по 2 ч. л. лимонного соку та солі і усе ретельно перемішайте. Якщо соус вийде занадто густим, додайте води.

Айоли по-українськи. Змішайте 100 мл класичного майонезу, 100 мл 33-процентних вершків і 2 роздавлених зубчики часнику. Подрібніть кріп із петрушкою і додайте в соус.

Гірчичний. Збийте вінчиком або міксером 1 ст. л. дижонської гірчиці з 1 яєчним білком. Потім тонкою цівкою і продовжуючи збивати влийте 100 г маслинової олії. Посоліть і поперчіть. Соус повинен вийти густим.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА