Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

У комору - до зими

Автор: Євгенія Бербат

Кетчуп огірковий

2,5 кг огірків, 3 л пропущених крізь м’ясорубку помідорів, голівка часнику, 1 ст. л. солі, 1/2 скл. цукру, 1 ст. л. 70% оцтової есенції, 150 г рафінованої олії, зелень і прянощі – за смаком.

Огірки порізати на дрібні кубики. Помідори уварити до густини, додати сіль, цукор, олію і дати закипіти, всипати огірки та кип’ятити 15 хв. Додати натертий часник, зелень, прянощі і варити ще 5 хв. Улити есенцію, добре розмішати і розкласти у стерилізовані банки. Закрутити, укутати.

Кабачки, фаршировані помідорами

Невеликі кабачки порізати кружжальцями, обваляти в борошні із сіллю і обсмажити на олії з обох боків. Часник (на півлітрову банку – 2-3 зубчики) потовкти. Помідори нарізати часточками. Укласти овочі шарами в банки на 2 см нижче шийки, всипати в кожну по 1 ч. л. солі, накрити кришками і стерилізувати при температурі 100°C
35 хв. Закрутити, перевернути догори дном (поки не охолонуть).

Огірки із хроном
і пекучим перцем

Добре промиті в холодній воді і відсортовані за розміром огірки скласти у літрові банки, додати спеції, у тому числі по шматочку корінця хріну та стручок пекучого перцю. Засипати по
1 ст. л. солі. Залити банки холодною кип’яченою водою по вінця і закрити капроновими кришками. Банки кілька разів перевертати, щоб спеції розподілилися рівномірно.

Десертні помідори
з перцем

На 3-літрову банку: 700 г помідорів, 3-4 болгарські перці, парасолька кропу, 2-3 гілочки петрушки і кінзи, 5 горошин духмяного перцю, 1 ч. л. зерен коріандру.

Маринад: на 1 л води – 1/2 скл. оцту (9%), 1 ст. л. олії, 1 ст. л. солі, 3 ст. л. цукру.

Перець нарізати соломкою. На дно стерилізованої банки покласти спеції і зелень, потім – шар перців, на них – шар помідорів. І так чергувати шари до самого верху. Для маринаду у воду додати сіль, цукор, оцет і олію. Прокип’ятити. Заповнити банку маринадом, прикрити кришкою і поставити стерилізуватися на 20 хв. Закрутити. Перевернути банки догори дном і залишити на 2-3 дні при кімнатній температурі. Зберігати у темному місці.

Овочевий гарнір

По 1 кг баклажанів, помідорів, червоного болгарського перцю, моркви, кислих яблук і цибулі.

Овочі нарізати соломкою, скласти в каструлю, додати 1 скл. соняшникової олії, 1 ст. л. солі, залишити на 2 години, після чого протушкувати протягом 1,5 год. Гарячий салат розкласти у стерилізовані банки, закрутити, перевернути догори дном (до охолодження).

Часник
у виноградному соку

1 кг почищених часточок часнику, 150 г 9% оцту, 250 г червоного виноградного соку, 150 г цукру, 2 ч. л. солі, 5 лаврових листочків, чорний перець горошком – за смаком.

Часник залити окропом і залишити на 5 хв., потім промити холодною водою, розкласти в банки.

Для маринаду необхідно за-кип’ятити 1 л води, додати в неї всі компоненти для маринаду, довести до кипіння і кип’ятити 2 хв. Залити маринадом часник. Банки закрити кришками і поставити на місяць у холодне місце.

Манжо

3 кг помідорів, по 2 кг баклажанів і болгарського перцю, 1 кг цибулі, 300 г моркви, голівка часнику, 200 г олії, 100 г  9% оцту, по 100 г солі і цукру, 1/2 ч. л. чорного меленого перцю, 1/5 стручка гіркого перцю.

Баклажани помити, обрізати з обох боків і, не знімаючи шкірки, нарізати кружальцями (середньої товщини). У солодкого перцю видалити серцевину, обрізати зелену плодоніжку і нарізати його не дуже тонкою соломкою. Цибулю нарізати півкільцями. Моркву почистити від шкірки, помити, нарізати на невеликі шматочки і разом із часником та гострим перцем чилі подрібнити у блендері або пропустити крізь м’ясорубку.

Із помідорів зробити пюре, перемоловши їх у блендері або пропустивши крізь м’ясорубку. Якщо є бажання і час, можна спершу почистити помідори від шкірки.

У велику каструлю влити олію, викласти подрібнені овочі і томатне пюре. Додати цукор, сіль, чорний мелений перець і оцет. Поставити на вогонь, довести до кипіння і тушкувати на повілдьному вогні під закритою кришкою протягом
40 хв., перевіряючи овочі і перемішуючи їх дерев’яною лопаткою.

Відразу після тушкування манжо розлити у заздалегідь підготовлені стерилізовані гарячі банки. Тару треба заповнити так, щоб під кришкою майже не залишалося місця для повітря. Закрутити банки і поставити у темне місце.

«Чоловіче варення»

1 кг стиглих помідорів, 100 г хрону, 100 г часнику.

Усі інгредієнти пропустити крізь м’ясорубку або натерти на тертці, перемішати. Скласти у баночки зі щільними кришками. Смакує із м’ясом, рибою, пельменями.

Зелень із часником

Що можна зробити із грубих стебел кропу, петрушки, селери? У них містяться ті ж корисні речовини, що і в молодій зелені, плюс грубі волокна. Тому вони ідеально підійдуть як приправа для соління.

Щоб ця зелень принесла користь, зробіть із неї добавку до страв. Промийте стебла, просушіть і разом із часником пропустіть крізь м’ясорубку (на 1 скл. маси – 5-6 зубчиків). Масу можна тримати в холодильнику 1-2 тижні, а потім приготувати свіжу порцію зелені. 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА