Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Якщо тягне на солодке чи кисле

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Медики стверджують: не варто картати себе, якщо дуже хочеться шкідливої їжі – ці раптові бажання можуть вказувати на нестачу важливих речовин в організмі. Які сигнали подає організм таким чином і чи варто ними керуватися?

 

Торти, цукерки, шоколад…

Тягне на солодке? Є проблеми з гормонами – ймовірно, що рівень деяких із них (наприклад, гормонів надниркових залоз) істотно знижений. Якщо ж паралельно є сухість у роті, свербіж шкіри, варто відвідати лікаря якомога швидше – змінені уподобання можуть бути провісниками діабету.

Крім того, бажання побалувати себе солоденьким буває і при стресі – цукерками і шоколадом його можна «заїсти», отримати не тільки енергетичне, а й моральне підживлення у вигляді гормонів радості – ендорфінів.

Фаст-фуд і жирна їжа

Стейки, гамбургери, смажена картопля, жирна їжа – якщо організм сам потягнувся до шкідливого, варто задуматися. Можливо, вам не вистачає білка, якого удосталь міститься в жирному м‘ясі. Варто тільки скорегувати у своєму раціоні кількість споживаного протеїну, як проблема зникне.

М’ясні страви потрібні і в тому випадку, якщо організм відчуває гостру нестачу вітаміну В або дефіцит заліза.

На жирне і поживне тягне тоді, коли ви не спите. Організм втомився, йому потрібні сили, а взяти їх ніде. Він починає вимагати шкідливої їжі, оскільки знає, що саме вона швидко викликає почуття задоволення, яке цілком може компенсувати накопичену втому. Зрозуміло, що користь такої заміни сумнівна.

Різноманітні снеки

Тяга до таких продуктів, як копчений сир, чіпси, крекери і т. д., – це не просто звичка весь час щось жувати і перекушувати: вона може виникати через брак вологи в організмі. Тут варто пам’ятати, що якщо ви будете їсти багато таких продуктів, то отримаєте проблему з серцево-судинною системою. Від надлишку солі рідина почне затримуватися в організмі, з’являться набряки.

Фарба, крейда...

Є й ті, хто скаржиться на непереборне бажання покуштувати фарбу, штукатурку, крейду або звичайну землю. Як правило, такі дивні уподобання вказують на проблеми з кальцієм і вітаміном D,
 які відповідають за міцність кісток. Щоб покращити ситуацію, варто збільшити у своєму раціоні кількість молочних продуктів, яєць, вершкового масла і риби.

Якщо ж вас відвідало вкрай несподіване бажання, наприклад, хочеться пригорілої їжі, не варто панікувати. Просто організм сигналізує про нестачу вуглеводів. При цьому їх джерело
повинне бути максимально здоровим – мед, фрукти,  цільнозерновий хліб з висівками. А ось від рафінованого цукру і страв з його додаванням краще відмовитися.

Холодне, лід

Захотілося холодного – морозива або напоїв з льодом – і все це в період осінніх дощів і заморозків? Варто перевірити рівень марганцю в крові. Ця речовина необхідна для нормального функціонування нервової системи, бореться з вільними радикалами, бере участь у синтезі гормону щитоподібної залози тироксину і т. д. Поповнити його запас можна, включивши у свій раціон пророщену гречку і овес, картоплю, томати, горох, горіхи і житній хліб.

Досить уважно прислухайтеся до свого організму, щоб швидко змінити ситуацію. Але якщо дивні бажання не залишають вас і після цього, варто звернутися до лікаря, щоб встановити причину зміни смаку.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА