Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Бережіть свою дитину від кору – вакцинуйте її!

Автор: Нова Газета

Ведуча рубрики – редактор обласного Центру здоров’я Юлія Харченко. На запитання відповідає лікар-інфекціоніст дитячої міської поліклініки №1 Тетяна Сергієнко.

 

– Що є збудником кору? Як убезпечити себе від нього?

– Кір – це вірусна інфекція, що викликається вірусом кору. Існує лише один захист від цього захворювання – це профілактика у вигляді вчасно проведених щеплень.

– Які симптоми цієї недуги?

– Специфічний симптом, за яким діагностують кір – це висипання. На відміну від інших захворювань, що теж супроводжуються висипом (краснуха, скарлатина тощо) при кору спостерігається поетапність висипання: на слизових оболонках та на зовнішніх шкіряних покровах, симптоми ГРВІ, світлобоязнь, виражений кон’юктивіт.

Клініка включає в себе три етапи: продромальний (початковий) – симптоми  подібні до ГРВІ (сухий кашель, нежить, почервоніння очей і підвищення температури тіла); другий етап (висип): перший день – обличчя, шия, волосяна ділянка голови; другий день – тулуб; третій день – кінцівки.

– Чому на кір частіше хворіють діти до 5-ти років?

– У цьому віці діти найбільш схильні захворіти на цю недугу. Проте  останнім часом кір подорослішав, і на нього хворіють діти старшого віку і дорослі. Причина – кір тривалий час не циркулював і дорослі втратили імунітет. Він не може бути пожиттєвим.

– Чому ця недуга має важчий перебіг у дорослих?

– У них ця хвороба протікає більш виражено, бо їхня імунна система дає більш бурхливу реакцію на вірус.

–  Як лікується кір?

– Лікування чисто симптоматичне, специфічного противірусного лікування не існує.

– Які ускладнення викликає кір? Чи правда, що кір є основною причиною смертності серед дітей?

– Це одна з інфекцій, від якої досі помирають діти. Як і грип, кір страшний своїми ускладненнями. Найстрашніше – енцефаліт головного мозку, хоча може бути і ураження очей, пневмонія. Смертність виникає саме через ускладнення цієї хвороби, які виникають у неприщеплених осіб. У прищеплених ускладнення виникають з частотою  одна особа зі ста тисяч, а у неприщеплених – у тридцяти відсотках випадків.

– Чи безпечна вакцина?

– Єдиний порятунок від кору – вакцинація, яка проводиться двічі – у 12 місяців і у 6 років. Зараз вакцина є в поліклініках, вона безкоштовна. Був такий період, коли вакцини не було – можливо, це посприяло спалаху кору в Україні. Хоча є така особливість вірусної інфекції – періодичність – кожні 5 років захворюваність підвищується.

– Чи допомагають засоби народної медицини у боротьбі з кором?

– Засоби народної медицини тут безсилі. Кір є такою вірусною інфекцією, тому, якщо ви контактували з хворою людиною, обов’язково захворієте. Це летюча інфекція: наприклад, якщо на 9 поверсі хворіє людина, то весь під’їзд вважається контактним. Тобто поширюється ця інфекція не просто повітряно-крапельним шляхом, але й з потоком повітря.

– Чи дієва вакцинація в період спалаху епідемії? Чи загрожує Кіровоградщині епідемія кору?

– У Кіровоградській області і в Кропивницькому зокрема ситуація відносно спокійна. В області зафіксовано лише два випадки захворювання на кір – це при тому, що у Західній Україні і в Одеській області спостерігається спалах кору. Щоб уберегти себе, потрібно лише вакцинуватися. Вакцинуватися можна в будь-якому віці, проте слід пам’ятати, що якщо ви вже хворі – вакцина безсила.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА