Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Школа і здорові очі – це можливо?

Автор: Нова Газета

Ведуча рубрики – редактор обласного Центру здоров’я Юлія Харченко. На запитання відповідає завідуючий офтальмологічним відділенням КЗ «Кіровоградська дитяча обласна лікарня» Олександр Кучерявий.

 

– Які основні причини погіршення зору серед школярів та студентів?

– У школярів головна причина порушення зору – це міопія, що з’являється у початкових класах школи, а потім прогресує. Порушення гостроти зору у школярів може бути спровоковане нервово-психічним навантаженням або бути спадковим.

– Чи можливо попередити хвороби очей?

– Аби попередити зростання патологій зору слід регулярно проходити профогляди у лікаря-офтальмолога згідно з графіком (перший огляд в окуліста проводиться в 3-річному віці, якщо дитина здорова, тоді наступний огляд в 6, 7, 8 років, потім у підлітковому віці і пізніше – огляд допризовників).

Важливо не перенапружувати очі. Навіть дорослим не рекомендується тривала робота за комп’ютером (лише протягом 3-х академічних годин на день з 15-хвилинною перервою між ними), тим паче не можна перенавантажувати зір дитини тривалим перебуванням за екраном телевізора чи монітором комп’ютера. Діти в школі повинні сидіти за партами, які мають відповідати їх віку: висота стільця, відстань до стільниці та її нахил. Стандартні віконні отвори в шкільних класах у денні години дозволяють дотримуватися санітарних рекомендацій в освітленні приміщення 300 люкс: цього достатньо для нормального розвитку очей. Це ж стосується і лампочок розжарювання. Щодо енергозберігаючих лампочок, то освітлення стільниці має бути не менше 500 люкс, бо вони не дають безперервного потоку світла (мерехтять). Найкращі ж галогенні лампочки з оранжевим освітленням і відсіканням ультрафіолету.

– Чи залежить стан органів зору від таких факторів, як шкідливі звички?

– Звісно, що так. Особливо шкідливий для сітківки ока нікотин. Тому не починайте курити! Нікотин – це страшна нейротоксична отрута, що може призвести до атрофії зорового нерва.  У дорослих додається ще й алкоголь. Він у поєднанні з  курінням може призвести до атрофії зорового нерва, що трапляється дуже часто. Буває, атрофований зір відновлюється після відмови від шкідливих звичок і дотримання здорового способу життя.

– У школах іноді трапляються травми очей в учнів. Як цього уникнути?

– Аби уникнути травми очей, дитина повинна бути під постійним наглядом дорослих, котрі  теж повинні обережно поводитися і не залишати колючих, ріжучих предметів без нагляду. А небезпечні ігри – то від них ніхто не застрахований: вони були, є і завжди будуть. Проведення профілактичних бесід серед дитячого колективу малоефективне. А лекції з охорони праці серед дорослих себе добре зарекомендували.

Перша допомога: закапати краплі, накласти пов’язку і негайно доправити до офтальмолога, травматолога тощо.

– Чи дієві очні краплі у лікуванні різних інфекційних хвороб очей?

– Краплі для очей можуть бути ефективними у лікуванні різних очних хвороб. Дітям різного віку призначають антимікробні очні краплі. Серед лікарів є такий вислів: «Хто добре діагностує – той добре лікує». В усьому світі сімейні лікарі призначають дітям очні краплі широкого спектра дії.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА