Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

СКАНДИНАВСЬКА ХОДА при лікуванні безсоння, неврозів та депресій

Автор: Нова Газета

Алла Миршук із села Веселівки звернулась до нас із проханням розповісти докладно про новий вид фітнесу, який називається «скандинавська хода».

 

Оздоровчий ефект

За одиницю часу при скандинавській ході спалюється більше калорій, ніж при звичайній,  за рахунок роботи більшого числа м'язів. Змінюється опорно-руховий та вестибулярний апарати, що робить скандинавську ходу дійовим засобом від остеопорозу. На думку шведських лікарів, хода з палицями корисніша за біг, оскільки палиці зменшують навантаження на суглоби, що важливо при проблемних колінах. Є дані, що в любителів скандинавської ходи зміцнюється імунітет, змінюється біохімічний склад крові, що знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, нормалізується склад крові, тобто, серцю працюється легше, зменшується небезпека тромбоутворення та інфаркту. Активізується метаболізм, прискорюється жировий обмін, а рівень ендорфінів крові підвищується у 5 разів – ось чому хода з палицями рекомендується при лікуванні безсоння, неврозів та депресій.

Як ходити?

У ході з палицями руки і ноги рухаються в протифазі: ліва рука з палицею попереду – ліва нога ззаду, при наступному кроці – все навпаки. Як радять інструктори, можна «впіймати» цей рух: пройти декілька кроків, тягнучи палиці за собою, потім додати рухи руками. Крокувати треба перекатом з п’ятки на носок, енергійно відштовхуючись носком від доріжки при кожному кроці. Тулуб під час ходи повинен знаходитись не у вертикальному положенні, а трохи під кутом.

Пропрацьовуючи правильну постановку ніг, потрібно слідкувати і за руками: вони повинні рухатись, як маятник, плечі – працювати. Рухи прості, природні, без ривків. Кожна рука рухається вперед і назад, за спину, на 45˚ – так активніше задіяні м’язи рук.

Як тримати палиці?

Інструктори радять початківцям уявити, що вони тягнуть руку вперед для того, щоб потиснути руку, а ручка палиці – це пташка, яку потрібно тримати легко. Палиця втикається за рахунок того, що ми тягнемо темляк вниз. В момент відштовхування відкриваємо долоню і викидаємо палицю назад. Можна уявити, що в руці грудочка снігу і ми викидаємо її за спину.

Скільки ходити?

Початківцям рекомендується влаштовувати по 2-3 прогулянки з палицями на тиждень в одязі, який не обмежує рухів, та зручному взутті з амортизатором. Для першого заняття вистачить 20 хвилин. З кожним разом можна додавати ще 5-10 хвилин. Швидкість залежить від мети. Якщо треба підкачати м’язи і привести себе в тонус, то темп руху повинен бути таким, щоб можна було не задихаючись сказати декілька слів. Як дихати?  Видих повинен бути у 1,5-2 рази довший, ніж вдих. Ритм дихання зручно підлаштувати під кроки: 1-2 кроки – вдих, 3–4–5 кроків – видих. Не потрібно боятись дихати ротом, особливо при швидкому русі.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА