Сушити трави треба якомога швидше і тільки в тіні за температури 30-40 °С у добре провітрюваних приміщеннях, перемішуючи 3-4 рази на день (крім квіток). Тоді ваш чай буде не тільки ароматним, а й цілющим.
Важливо не тільки знати які, а й коли слід заготувати рослини. Для кожної трави – своя пора: тоді вона містить максимум корисних речовин.
У травні заготовляють:
Адоніс весняний – трава.
Багно болотне – трава.
Бepeзa бородавчаста – листя, бруньки.
Глід червоний – квіти, плоди.
Брусниця – листя.
Дягель лікарський – коріння.
Дуб звичайний – кора.
Калина звичайна – кора.
Копитень європейський – листя.
Кропива дводомна – листя.
Крушина – кора.
Конвалія травнева – листя, квіти.
Лопух великий – коріння.
Підбіл звичайний (мати-й-мачуха) – квіти, листя.
Кульбаба лікарська – трава, коріння.
Живокіст (окопник) лікарський – коріння.
Папороть чоловіча – кореневища.
Вівчарська сумка – трава.
Первоцвіт весняний – листя, квіти.
Півонія – коріння.
Ялиця сибірська – бруньки, хвоя.
Плаун булавоподібний – трава.
Подорожник звичайний – трава.
Пирій повзучий – кореневища.
Смородина чорна – листя.
Сосна лісова – хвоя, бруньки.
Мучниця звичайна – листя.
Тополя чорна – бруньки.
Фіалка триколірна – трава.
Хвощ польовий – трава.
Хрін звичайний – коріння.
Черемшина – квіти, плоди.
Ялиця сибірська – бруньки, хвоя.