Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Кому не можна їсти щавель

Автор: Нова Газета

Дуже люблю щавель за його кислий смак, проте чоловік відмовляється їсти салати з ним. Каже, що це шкідливо для зубів. Чи правда це?

Олена Ткач, м. Кропивницький

 

Щавель дуже корисний у весняну пору, коли організмові бракує вітамінів і поживних речовин. У цій рослині містяться білки, вуглеводи, клітковина, органічні кислоти (особливо багато щавлевої), вітаміни групи В, С, Е, А, К, Н.  Крім того, щавель є багатим джерелом калію, магнію, фосфору, хлору, сірки, заліза, йоду, марганцю, цинку, міді, фтору.

Їсти його сирим дієтологи не радять. Він повинен бути складником окремої вареної страви. Без шкоди для здоров’я можна споживати наїдки зі щавлем лише один-два рази на тиждень, особливо у травні – червні, коли вміст у ньому щавлевої кислоти дуже високий.  Проте саме ця речовина порушує мінеральний обмін в організмі, що робить щавель шкідливим тим, хто має сечокам’яну хворобу (особливо коли переважають камені оксалати), подагру, недуги шлунково-кишкового тракту запального характеру (гастрит, виразка, коліт). У червні щавель, як правило, скошують і споживають молодий, який виросте у вересні (але в ньому вже буде менше щавлевої кислоти).

НА ТУ Ж ТЕМУ

Loading...

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА