Через вміст у молодих пагонах лободи великої кількості протеїнів вона за своєю поживністю здатна змагатися навіть з продуктами тваринного походження.
Вітамін Е, С, калій, рутин, різні мінеральні солі, каротин, ефірні олії, сімнадцять амінокислот – усе це має в своєму складі лобода. Корисні властивості цієї рослини широко використовуються в народній медицині. Вона здатна надавати загальнозміцнюючу дію, сприяє лікуванню подагри, пухлин, геморою і радикуліту.
Відвар лободи можна застосовувати при захворюваннях порожнини рота і ясен, як зміцнювальний засіб. Також він здатний діяти, як заспокійливе, тому показаний при депресіях і неврозах. Якщо вас мучить кашель або застуда, позбутися цієї проблеми також допоможе лобода. Властивості цієї рослини сприяють відходженню мокротиння і надають антибактеріальну і протизапальну дію.
Насіння лободи, не оброблене термічно, можна використовувати при хронічних запорах і харчових отруєннях, в якості проносного або блювотного засобу. Також воно сприяє виведенню з організму токсинів.
Листя лободи здатне чинити бактерицидну дію і знімати спазмолітичний біль. Якщо прикласти листок до рани, він зупинить кровотечу і не дасть інфекції проникнути в кров. Також цю рослину можна використовувати для позбавлення від головних і менструальних болів. Розпарене листя лободи застосовують для лікування радикуліту, прикладаючи їх до хворого місця.
Чим може зашкодити лобода
Надмірне вживання насіння лободи може спровокувати тривалий розлад шлунка, блювоту, а в деяких випадках навіть виразку шлунка і нервові розлади. Не рекомендується застосовувати лободу в їжу людям з такими захворюваннями, як коліт, гастрит, виразки, жовчнокам’яна і сечокам’яна хвороба.