Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Хронічний гастрит

Автор: Євгенія Бербат

Хронічний гастрит – одне з найпоширеніших захворювань нашого часу. Допомогти в його лікуванні здатні добре відомі усім рослини.

 

Гастрит з підвищеною кислотністю та виразка шлунка і 12-палої кишки

Насіння льону. Для приготування лікувального засобу його у жодному випадку не подрібнюють, інакше жирна олія і білки, які містяться в ньому, запобігатимуть отриманню слизу. Оскільки клітини, що виділяють його, лежать прямо під шкіркою, то слиз легко витягується водою. Насіння заливають окропом, ємкість закривають і струшують приблизно протягом 15 хвилин. Отриманий слиз фільтрують. На ньому добре розвиваються мікроорганізми, тому зберігати його довго не варто навіть у холодильнику. Приймають препарат утеплому вигляді.

Листя мати-й-мачухи. Сухе листя подрібнюють, заливають гарячою водою (1 ст. л. сировини на 1 скл. окропу) в емальованому посуді і ставлять на водяну баню (у ємкість з водою більшого об’єму), нагрівають 15 хвилин, охолоджують протягом 45 хвилин, проціджують, віджимають і доводять водою до первинного об’єму.

 

Гастрит

зі зниженою кислотністю

 

При гастриті зі зниженою кислотністю шлункового соку (гіпоацидному) призначають препарати з лікарської рослинної сировини, що містить гіркоту, яка викликає рефлекторне виділення шлункового соку.

Відвар із кореня кульбаби. Рослини викопують після цвітіння, відрізають листя, обтрушують корені від землі і промивають у холодній воді. Оскільки вони містять білий молочний сік, різати їх відразу не варто. Спочатку потрібно підв’ялити корені, щоб сік перестав виділятися, і тільки після цього розрізати на частини. Досушувати можна при кімнатній температурі, ще краще (якщо є така можливість) – при температурі 50-60°C. Якщо корені тріщать, коли ламаються – сушити припиняють. Відвар готують так: 1 ст. л. сировини заливають 1 скл. окропу, 30 хв. нагрівають на водяній бані, а потім протягом 15 хв. охолоджують.

Можна використовувати також кореневище дивосила. Відвар готується так само, як і з коренів кульбаби.

Трава деревію. Для отримання настою 1 ст. л. сухого подрібненого листя заливають 1 скл. гарячої кип’яченої води в емальованому посуді і ставлять на водяну баню. Нагрівають протягом 15 хв., потім 45 хв. охолоджують, проціджують, віджимають і доводять водою до первинного об’єму.

Важливо. Усі препарати, що містять гіркоту, приймають за 20-30 хвилин до їди.

 

Як не допустити

загострень гастриту?

 

* 1 ст. л. сухого листя кропиви заливають 1 скл. окропу, кип’ятять 10 хв. на слабкому вогні, потім охолоджують і проціджують. Приймають по 1 ст. л. 4-5 разів на день.

* 2 ч. л. квіток календули заварюють 2 скл. окропу, дають настоятися протягом 15 хв., потім проціджують і випивають протягом дня.

* 3 ст. л. плодів обліпихи заливають 0,5 л гарячої води, кип’ятять 10 хв. на слабкому вогні, проціджують, додають за смаком мед і п’ють як чай.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА