Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Шипшина в сезон застуд

Автор: Євгенія Бербат

Недорогий і дуже корисний засіб надійно захистить вас від інфекції.

Аскорбінової кислоти у шипшині в 10 разів більше, ніж у ягодах чорної смородини, і в 50 разів більше, ніж у лимоні!

 

 

Вітамінів комора

 

Плоди шипшини, завдяки своєму складу, – справжній акумулятор здоров’я. Немає кращого, і до того ж природного засобу профілактики інфекційних захворювань, авітамінозу, анемії, атеросклерозу, гіпертонії і ще безлічі захворювань. Шипшина нормалізує обмін речовин, поліпшує мозковий кровообіг, зміцнює серцевий м’яз, благотворно впливає на центральну нервову систему, судини і внутрішні органи. Можна сміливо сказати, що ця непоказна ягідка відповідає за хороший стан усього організму.

 

Ласі рецепти

 

Як стандартний лікувально-профілактичний напій шипшину найкраще вживати у вигляді чаю. Для цього сухі плоди потрібно залити окропом, прокип’ятити 10 хвилин у закритому емальованому посуді, після чого добу настояти. Пити по 1-2 склянки на день.

 

Як настоювати

 

Настій може бути приготовлений одним із двох способів: гарячим і холодним.

У першому випадку плоди подрібнюють, кладуть у підігрітий на водяній бані посуд, заливають окропом і настоюють протягом вказаного в рецепті часу. Гарячий спосіб: плоди шипшини заливають водою кімнатної температури, нагрівають на водяній бані протягом 5-15 хвилин, після чого настоюють, проціджують і доливають водою до необхідного об’єму.

Або ж подрібнені плоди заливають кип’яченою водою кімнатної температури, настоюють протягом 4-12 годин, потім проціджують.

Для приготування настою зручно використовувати термос – у нього насипають подрібнені плоди, заливають крутим окропом і настоюють протягом необхідного часу

У джемі, мармеладі, конфітюрі з шипшини не такий високий вміст корисних речовин, як у чаї, але і вони є цінним профілактичним продуктом. Їх смакові якості можна поліпшити, змішавши шипшину з іншими ягодами.

Спробуйте зварити, наприклад, варення шипшини з журавлиною. 700 г очищеної шипшини (можна сухої) і 300 г журавлини (можна мороженої) залити крутим окропом (2,5 скл.) і прокип’ятити протягом 2 хв. Потім воду злити, приготувавши на ній цукровий сироп із 1,5 кг цук-
ру. Залити сиропом ягоди і варити, поки вони не опустяться на дно ємкості. Сироп злити, ягоди розкласти у стерилізовані банки, а сироп закип’ятити і залити ягоди. Дати варенню охолонути, банки закрити і поставити в темне прохолодне місце. А ще можна зробити цукерки – приготувати густе желе із шипшинового і апельсинового пюре з желатином, потім нарізати на шматочки, обсипавши їх цукровою пудрою.

 

Пам’ятайте!

 

Шипшина має настільки потужні властивості, що при передозуванні може зашкодити – наприклад, порушити роботу печінки. Не можна їсти пюре, цукерки, джеми з чистої шипшини в об’ємі більше 100 г щодня, а в суміші з іншими ягодами – більше 250 г. Чай – не більше 2 склянок на день і, що важливо, маленькими ковтками. Після будь-якого вживання шипшини бажано прополоскати рот водою.

Протипоказані плоди шипшини при схильності до тромбоутворення, тромбофлебіті, гастриті з підвищеною кислотністю, виразковій хворобі дванадцятипалої кишки і шлунка, а через високий вміст цукру – при діабеті.

 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА