Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

СВІТОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ВПРОВАДЖУВАТИМУТЬ НА БЕЗГОСПОДАРНИХ ВОДОЙМАХ КІРОВОГРАДЩИНИ

Ігор Крушеницький
Автор: Ігор Крушеницький

Аквафармінг – (з англ. заняття водним фермерством, рибництвом) – нова сучасна назва промислового рибництва, одного з напрямків у сільському господарстві.

 

Центральна Україна і Кіровоградщина зокрема з огляду на кліматичні і природні умови є перспективною територією для агробізнесу. Свою прибутковість на основі застосування новітніх світових технологій довели і рослинництво, і тваринництво. Крім родючих ґрунтів, у нашій області є велика кількість регульованих водойм (простіше – ставків), це близько 5,5 тис. водних об`єктів. Їх можна і треба використовувати для рибництва – ще одного дуже перспективного напрямку у сільському господарстві. Однак через відсутність правильного, науково-обгрунтованого підходу до цього виду діяльності, а іноді просто через брак інформації і фахівців рибництво у центральній Україні перебуває на кустарному рівні. Водойми або є придатковими у великих агрокомпаніях (для поливу), або громадськими (для любительського лову та відпочинку), або просто покинутими орендарями через непомірні податки. Безгосподарних водойм – більшість. Про переробку риби та рибопродуктів мова взагалі не йде.

Прісноводна риба та рибопродукти з неї є цінним і дешевим джерелом білка для харчування людини. Однак вона вимагає правильного вирощування і переробки, а в наших умовах – достатньої охорони. Маленькі об’єми і сезонність виробничих циклів (оборотність – 2-3 роки) не дозволили рибництву самостійно розвинутись у потужну галузь сільського господарства, однак за наявності серйозного інвестора або дешевого кредитування перспективи стають очевидними.

Сьогодні  є можливість розвинути рибництво у центральній Україні до міжнародних стандартів з можливістю виходу на іноземні ринки. Одним із проектів, покликаних на піднесення цього напрямку агробізнесу, є ТОВ «Аквафармінг Кропивницький». Для цього є всі умови, насамперед природно-кліматичні. Верховною Радою України у першому читанні прийнята програма (проект Закону №0106) підтримки аквафермерів (тих, хто займається рибництвом). Нею передбачається  виділення коштів для безвідсоткового кредитування пілотних проектів по ефективному застосуванню кращих світових технологій у наших умовах. Подібний проект на теренах нашої області готовий реалізувати ТОВ «Аквафармінг Кропивницький». Цей проект полягає у тому, щоб взяти під контроль безгосподарні водойми, створюючи на них спеціальні товарні рибні господарства (СТРГ). Вказані господарства, керуючись науково-біологічними обґрунтуваннями, вирощуватимуть товарну рибу, проводитимуть постійну охорону водойм від браконьєрства та контролюватимуть рівень забруднення навколишнього середовища.

Нові технології і кращий світовий досвід сприятимуть розвитку аквафармінгу у нашому регіоні, забезпеченню продуктової безпеки держави і вирішенню екологічних проблем, що є на водоймах. Важливою соціальною складовою є першочергове працевлаштування демобілізованих і добровольців для кращої адаптації після АТО.

Для кращого розуміння ситуації звернімося до науковців:

О.В. Сидоренко, доктор технічних наук, професор: «Формування цивілізованого ринку рибних товарів – вкрай нагальна проблема сьогодення. За умови наявності в Україні достатньої кількості водойм для розвитку рибного господарства продукція вітчизняного рибництва (аквакультури) становить менше 10% від обсягів риби та морепродуктів, що споживаються внутрішнім ринком України. Рівень споживання риби нашими співвітчизниками наразі зменшився до рівнів, характерних для найменш розвинених країн світу, досягши позначок в 11-13 кг на рік, і значно поступається середньоєвропейським показникам, що свідчить про неповноцінне харчування населення України. Крім того, якість риби, що реалізується в торговельних мережах, ми оцінюємо незадовільно. Як правило, це імпортований переморожений  або нелегальний вітчизняний браконьєрський рибний продукт, що не має гарантій щодо безпечності споживання. Змінити таку ситуацію можна, лише об’єднавши зусилля науковців, фахівців-практиків, громадськості, заради ефективного реформування галузі, зростання добробуту населення та здорового харчування наших співвітчизників».

В.І. Щербак, доктор біологічних наук, професор: «Задля раціонального використання біоресурсів водойм центральної України необхідно провести  комплекс наукових досліджень, розробити критерії оптимального природокористування та відновлення екосистем. Це  можливо за умови  запровадження проекту комплексної еколого-біологічної очистки водойм, відтворення водних живих ресурсів, проведення постійного наукового моніторингу стану цих водойм. Одним з найбільш ефективних методів біологічного очищення водних об’єктів є вселення окремих видів риб та їх контрольоване вилучення. Це дозволяє природними методами позбавлятися від зайвої водної рослинності, цвітіння води та поліпшувати загальний екологічний стан внутрішніх водойм».  

Проте є і проблеми у реалізації цих планів. Потужне браконьєрське лобі, котре звикло жити з нічийних водойм, нещадно винищуючи все живе електровудками, всіляко опирається наведенню ладу в цій сфері. Люди, які звикли жити сьогоднішнім днем, не хочуть, щоб на водоймах з`явився легальний хазяїн, який усе впорядкує і систематизує, залучить кращі світові технології, створить робочі місця і платитиме податки. Для них краще, коли якомога довше тягнутиметься стан невизначеності, а у «мутній водичці і рибу легше ловити».  Важливим моментом у цій боротьбі є підтримка громадськості.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА