Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Садові й городні шкідники. Як їх знищити

Автор: Нова Газета

Зазвичай активну боротьбу із численними шкідниками саду та городу ми починаємо на початку літа – коли результати їхньої діяльності вже очевидні. І робимо, тим самим, величезну помилку!

 

Починати боротьбу необхідно набагато раніше.

ОБСТЕЖУЙТЕ ДЕРЕВА

Подивіться уважно на дерева у своєму саду. Бачите, на деяких з них грудочки з необлетілого листя, обплутані ледве помітною павутинкою? Думаєте, це випадковість, і листочки просто дуже міцно тримаються за гілку? Або в цих листочках живе маленький павучок? А ось і ні! Саме в такому імпровізованому притулку оселився злісний ворог вашого саду – білан. Знешкодьте його, поки він спить, – струсіть такі листочки з дерев і спаліть їх.

Уважно огляньте кору дерев, особливо якщо восени ви не встигли обробити її мідним купоросом і побілити. Так, наприклад, на корі яблуні та її гілок зимують золотогузки, а під корою – гусениці яблуневої плодожерки. Щоб знешкодити золотогузку, зріжте її міцно прикріплені гнізда разом із гілочкою звичайним секатором. Врахуйте: волоски гусениць золотогузки отруйні, тому, знищуючи гнізда шкідника, завжди надягайте рукавички.

Упоратися з гусеницями яблуневої плодожерки теж нескладно: побіліть дерева і закріпіть на них спеціальні ловчі пояси, виготовлені з картону, щільного паперу або мішковини.

На корі дерев біля бруньок і в розвилках гілок можна побачити кладки яєць різноманітних кліщів і комах: червоного яблуневого кліща, зимового п’ядака та інших. Вони можуть бути різними за кольором. Щоб знищити ці кладки, зішкребіть їх ножем або будь-яким гострим предметом.

На молоденьких пагонах яблуні люблять улаштовуватися на зимівлю яблунева попелиця та мідяниця. Виявити їх досить легко: придивіться до кори гілочок уважніше - на ній досить добре помітні невеликі (близько 2,5 мм) блискучі чорні яйця яблуневої попелиці та зовсім крихітні – усього близько
1 мм у діаметрі – яскраво-жовтогарячі яйця мідяниці, що кріпляться до кори дерева за допомогою маленьких відростків. Боротьбу із цими шкідниками потрібно проводити до розпускання бруньок. Для цього рясно обприскайте місця скупчень яблуневої попелиці та мідяниць розчином нітрафену.

СПУШІТЬ ҐРУНТ

Багато ворогів саду зимують у ґрунті. Наприклад, яблуневий квіткоїд, що сховався на зимівлю у верхньому шарі ґрунту безпосередньо під яблунею, може бути знищений саме зараз. Для цього виберіть час, коли ґрунт навколо яблуні розмерзнеться, і неглибоко спушіть його. У результаті таких нескладних маніпуляцій шкідники загинуть, як тільки трохи примерзнуть. Якщо є можливість, спушіть землю під час відлиги й у малиннику – так ви знищите довгоносика.

Глибоко в землі влаштувалися на зиму і хрестоцвітні блішки. Знову ж, знищити в мороз їх не вийде, але як тільки потеплішає, ви зможете їх знешкодити. Справа в тому, що із приходом навіть першого ще нестійкого тепла хрестоцвітні блішки вибираються зі своїх земляних притулків назовні. Перший час, поки на грядках ще не з’явилися ніжні листочки розсади капусти, вони із задоволенням харчуються рослинами овечої сумки. Знищивши цей бур’ян, ви позбудетеся хрестоцвітних блішок, попросту залишивши їх без їжі.

Також у землі – у пристовбурних колах – зимують аґрусова та смородинна вогневки, більшу частину яких можна знищити за допомогою мульчі з неперепрілого гною. Достатньо розкласти шар мульчі товщиною 5 см, що і перепинить шкідникові навесні шлях на «свіже повітря».

Із приходом тепла досвідчені садівники рекомендують провести ще одну процедуру, що позбавить вас численних садових шкідників, які зимують у ґрунті навколо дерев.

Полягає вона ось у чому: візьміть смугу звичайного руберойду шириною приблизно 30 см і покрийте ним пристовбурні кола. Зібрати його можна буде після того, як сад перецвіте.

ЗБЕРІТЬ ОПАЛЕ ЛИСТЯ

Якщо з осені з якихось причин ви не зібрали опале листя в саду, врахуйте: саме в ньому зберігаються протягом всієї зими збудники таких розповсюджених і небезпечних грибкових хвороб, як септоріоз і антракноз аґрусу й смородини, парша груші та яблуні. Крім того, саме в опалому листі ховаються взимку жуки-довгоносики і павутинні кліщі. Саме тому, як тільки з’явиться така можливість, зберіть це листя, використовуючи його, наприклад, для компосту.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА