Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Весняні роботи в теплиці

Автор: Нова Газета

Щоб виростити багатий урожай овочевих культур у закритій конструкції, потрібно провести низку невідкладних заходів, одним з яких є оздоровлення ґрунтового покриву.

 

На відміну від відкритих грядок, мешканці теплиць більш вимогливі до стану ґрунту. Від якості землі, її структури і біохімічного складу безпосередньо залежить урожайність вирощуваних плодів. Оскільки за вегетативний період рослини поглинають із ґрунтової суміші практично всі поживні речовини, то досвідчені городники намагаються пізньої осені або ранньою весною повністю міняти землю.

Заміна ґрунту в теплиці, дезінфекція та внесення добрив

Заміна дозволяє не тільки поліпшити умови росту рослин, але і позбавитися від накопичених у верхніх шарах личинок шкідників та збудників небезпечних захворювань. З теплиці видаляють шар землі 30 см, замінюючи його родючим ґрунтом. При відсутності такої можливості позбавляються тільки від верхнього шару ґрунту в 6-10 см, в якому накопичена велика частина хвороботворних мікроорганізмів. Верхній шар бажано замінити дерновою землею, змішаною з гноєм коров’яком, із додаванням мінеральних добрив.

Буває так, що заміна ґрунту з якихось причин неможлива. У цьому випадку весняні роботи в теплиці спрямовані на відновлення торішнього ґрунту. Його потрібно знезаразити, поливанням розчином марганцевокислого калію або мідного купоросу, бордоською сумішшю, фунгіцидами, наприклад: Фундазолом, Максимом, Фітоспорином, Планризом тощо. Процедуру дезінфекції проводять незалежно від того, чи були спалахи захворювань рослин (борошниста роса, фітофтороз, бактеріальна гниль тощо) у минулому сезоні. Час санації – після прогрівання і пробудження ґрунтового покриву.

Для збагачення ґрунту поживними сполуками повсюдно використовується внесення органічних добрив, зокрема, перегною, гною, гнойової соломи, рослинної золи, визрілого компосту, перепрілого (не менше двох років) листового опаду, кісткового борошна, низинного, верхового, перехідного торфу тощо. Ці матеріали – цінне джерело доступного для рослин азоту і мікроелементів (магнію, заліза, бору, йоду, кальцію, марганцю, сірки тощо).

Вирощування сидератів

Ще один спосіб структуризації землі і підвищення її родючості – посів сидеральних культур. Завдяки присутності зелені в ґрунті, за допомогою корисних ґрунтових мікроорганізмів, формується багатий гумусний шар, незамінний для визрівання великої кількості плодів.

В окремих ситуаціях сидерати здатні повністю замінити традиційну органіку (гній сільськогосподарських тварин, послід птахів). Найбільш цінними для ґрунту закритих сільськогосподарських конструкцій вважаються наступні культури: гірчиця біла, конюшина, люцерна, редька олійна, фацелія, овес, пшениця, мальва, гречка, амарант, боби, однорічний люпин.

Сидерати засівають у теплиці восени після збору врожаю і прибирання рослинних залишків та ранньою весною. Закладання зеленої маси в ґрунтовий покрив проводиться за 15-30 діб до передбачуваного моменту висадки розсади або посіву ранніх холодостійких культур.

Нагрівання ґрунту

Підвищивши температуру ґрунту в теплиці до +13-15°C, можна приступати до посадки ранньостиглих культур. Нормально переносять заморозки – салат, цибуля, часник на зелень, петрушка, черемша, редис.

Насамперед, для прогрівання землі її розпушують. Це підвищує аерацію глибоких шарів і прискорює процес підвищення температури. Досвідчені городники після розпушування проливають землю теплою водою з додаванням поживних ЕМ-складів, наприклад, Байкал тощо. Ефективні мікроорганізми пробуджують ґрунт і оживляють його. Надалі підтримувати температуру ґрунту будуть сонячні промені.

Ще один спосіб прогрівання землі – накриття темною щільною плівкою, яка притягує тепло в сонячну погоду і віддає його ґрунту. Цей метод доцільно використовувати після потепління.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА