Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

І буде по осені що рахувати

Автор: Нова Газета

Перш ніж придбати курчат чи будь-який інший молодняк домашньої птиці, слід подбати про створення належних умов для його утримання.

У перший місяць, і особливо перші 10 днів, курчата потребують особливої турботи. Для них необхідне тепле, сухе, чисте приміщення з хорошою вентиляцією, але без протягів. На 1 кв.м слід розміщувати не більше 20-25 курчат. Після 4-5 тижнів їх розсаджують по 17 голів, а з 10 по 20 тижнів – по 10 голів на 1 кв.м. Перші 3-5 днів курчатам краще стелити на підлогу папір, а зверху насипати просіяний комбікорм або дрібну кукурудзяну крупу. Курчата риються в такій підстилці без шкоди для себе і залишаються чистими.

Годувати курчат на холодній підлозі не можна, інакше вони можуть застудитися. У годівниці та поїлки курчата у жодному разі не повинні залазити з ногами: забруднені послідом корм і вода викликають кишкові захворювання, а мокра підстилка згубна для незміцнілих курчат.

У перші 10 днів курчат годують через кожні дві години. У цей період кращою їжею для них будуть дрібно насічені круто зварені яйця, розсипчастий сир, змішаний з манною або кукурудзяною крупою. На 10 курчат дають одне яйце або 50 г сиру, змішані з 50 г крупи. Корисно давати курчатам дрібні крупи, злегка розмелені геркулесові пластівці, комбікорм, додаючи в них сухе молоко (1/4 частину від обсягу крупи або суміші круп) і одну таблетку розмелених полівітамінів (на 10 курчат). Така суха суміш зручна тим, що птахівник може надовго відлучитися, засипавши корм у годівницю, і курчата самі регулюють швидкість споживання корму.

Із 5-денного віку курчат привчають поїдати дрібно нарізану зелень, а у 7-денному віці добре давати їм розсипчасті мішанки на кисляку, м’ясному або рибному бульйонах, а також м’ясні та рибні відходи (по 5-7 г на голову). З 10-го дня до раціону можна включати варену картоплю, терту моркву, гарбузи, кабачки та інші овочі. Вологі розсипчасті мішанки повинні поїдатися протягом 30-40 хв., залишки обов’язково видаляють (кислий корм викликає отруєння і може призвести до загибелі).

Для кишечнику курчат дуже корисні свіжі кисляки, кефір, сироватка, які дають вранці, після чого наповнюють поїлки свіжою водою. Як дезинфікуючий засіб, двічі на тиждень дають на півгодини слабкий розчин марганцівки. Проте не слід давати його відразу ж без необхідності в перші дні життя курчат.

Починаючи з 10-денного віку, курчатам дають дрібно товчену крейду, добре проварену змелену яєчну шкаралупу, в окремих годівницях завжди повинні бути дрібний гравій або крупний пісок.

У перший місяць курчата дуже вимогливі до тепла, вони гинуть навіть при кімнатній температурі. Перші 5 днів температура в зоні розміщення курчат повинна бути 29-30оС, з 6-го дня її знижують до 26-28оС, і кожен наступний тиждень - на 3 градуси, до кінця місяця доводячи до 18. Добре обігрівати курчат інфрачервоними лампами: вони не сліплять і їх можна залишати увімкнутими на ніч. За теплої сонячної погоди курчат вже з 3-денного віку можна виносити на вулицю. До прогулянок слід привчати поступово.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА