Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Чума свиней: що треба знати

Автор: Нова Газета

Час од часу то в одному краю, то в іншому спалахує захворюваність на африканську чуму свиней. Наслідки тяжкі – тварин у зоні зараження спалюють.

 

Основним джерелом недуги є інфіковане поголів’я. Вірус може зберігатись і виділятись у довкілля близько 15 місяців. Зараження відбувається переважно контактним шляхом через пошкоджені шкіру і слизові оболонки, а також через м’ясопродукти, кров та внутрішні органи; вірус також може передаватися шкірними паразитами та комахами, велика ймовірність його передачі обслуговуючим персоналом та через інвентар. Значну небезпеку становить контакт домашніх свиней із дикими, чого не можна допускати, а також з іншими свійськими чи дикими тваринами і птахами.

Перший прояв захворювання – швидкий розвиток лихоманки та значне погіршення загального самопочуття тварини. Недуга прогресує надзвичайно швидко – свині гинуть протягом перших трьох діб. При гострому та підгострому перебігу одночасно з лихоманкою та загальним пригніченням спостерігається парез задніх кінцівок, іноді блювота чи пронос із домішками крові та, доволі часто, запор.

Щоб убезпечити приватне господарство від потрапляння вірусу АЧС, слід дотримуватися таких правил: утримувати свиней у приміщенні й не випускати їх на подвір’я; регулярно, не рідше разу на квартал, проводити дератизацію (боротися з гризунами і комахами); вакцинувати все поголів’я проти класичної чуми; не згодовувати живності термічно не оброблених харчових відходів.

При виникненні найменшої підозри на захворювання чи виявленні поблизу населеного пункту туш диких свиней слід негайно повідомити про це ветлікаря.

НА ТУ Ж ТЕМУ

Loading...

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА