Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Чи обприскувати сад восени?

Автор: Нова Газета

Листопад – сприятлива пора для обробки дерев сильнодіючими препаратами.

Пояснюють це тим, що і шкідники, і спори грибів, і лишайники нині відносно вразливіші, та й кора і сплячі вже бруньки краще переносять дію агресивних речовин, ніж навесні. Крім того, ви не ризикуєте, що отрута потрапить на однорічні городні культури, що ростуть по сусідству. Можна й концентрованіші суміші застосовувати. Пізньоосіння обробка має на меті саме профілактику спалахів захворювань та розмноження шкідників: не навздогін, як кажуть, а на випередження.

Фахівці радять вдатися до найвідомішого «блакитного» обприскування сполуками міді: 3-процентним розчином мідного купоросу або бордоською сумішшю. Доречними будуть й інші препарати, до складу яких вона входить, – хлорокис міді (ХОМ), оксихом. Обприскують і 5-7-процентним розчином карбаміду для знищення спор грибів – збудників захворювань. Утім, цей варіант більше підійде для весни, тоді деревами засвоюватиметься й азот – один зі складників цього добрива. Якщо в саду господарюють лишайники, підійде 1-3-процентний розчин залізного купоросу з додаванням клейких речовин. До речі, карбамід і залізний купорос чудово поєднуються у баковій суміші. Якщо деревам і кущам дошкуляли щитівка, тля, застосовують спеціальні препарати на основі мінеральних олій і фосфідів металів.

Бажано внести восени під дерева калійно-фосфорні добрива. Це сприятиме підвищенню зимостійкості та врожайності.

Єдина засторога: осінній сад треба обприскувати за плюсової температури повітря. Синоптики завбачають, що в листопаді ще будуть теплі дні.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА