Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Потурбуйтеся про насіння з осені

Автор: Нова Газета

Основні турботи городника завершилися. Тож радимо перебрати насіння: в одну торбинку – вузлики, пакетики з тим, що сіяти наступного сезону, решту відкласти на триваліше зберігання. Заодно зробити ревізію задля того, аби навесні не висіяти старе, що вичерпало біологічний строк придатності.

 

Визначаючись із тим, що відкласти у шухляду на наступні роки, пам’ятайте: найпродуктивніші рослини виростають із 2-4-річного насіння. Не варто тримати його з багаторічних видів цибулі, щавлю і ревеню: грядка з цими культурами служить щонайменше 4-5 років, насіння за цей час втратить схожість.

Виявлено цікаву залежність: насіння скоростиглих сортів швидше втрачає схожість, ніж пізньостиглих. Те, що зібране в сухе і тепле літо, лежить значно довше без втрати якості, ніж тих же сортів, отримане у сирий і прохолодний сезон.

Перед закладанням на тривале зберігання насіння обов’язково слід очистити від сміття, відкалібрувати, підсушити. Так, для відокремлення мезги, опушення або шипиків, а також щоб роз’єднати злиплі насінини помідорів, баклажанів, моркви й петрушки, їх насипають у мішечок із тканини (на третину обсягу) і руками перетирають протягом 5 хвилин. Потім занурюють у 5-процентний розчин кухонної солі (5 г на 100 г води), перемішують, дають відстоятися, зливають те, що спливло, а осіле на дні промивають і добре просушують.

Те саме роблять із горохом, пошкодженим брухусом, квасолею – квасолевою зернівкою, але тільки у 35-процентному розчині аміачної селітри. Насіння спливає разом із «квартирантами».

Посівний матеріал капусти і брукви пропускають крізь решето з отворами діаметром 1,5 мм, а редиски, редьки і дайкона – 2-2,5 мм. У деяких видів капусти насіння ще дрібніше, тож треба взяти відповідне решето. Всю дрібноту відкидають, решту калібрують у соляному розчині.

Насіння перцю перебирають вручну, дрібне і з бурими плямами не годиться. Насіння кропу, салату, пастернаку провіюють на вітрі або з допомогою вентилятора. Супліддя столових буряків очищають на похилій дошці, на яку наклеєна ворсиста тканина (сміття затримується, а насіння скочується).

Коли у вас є сумніви щодо надмірної вологості посівного матеріалу, розламайте насінину. Якщо вона лише згинається, значить, вологість вище норми.

Насіння зберігає хорошу схожість і решту властивостей за температури від 0ОС до 5ОС і постійної вологості повітря не більше 55%. Втім, головне не допускати різких коливань цих показників.

Якщо насіння добре просушене, то його можна зберігати в герметичній упаковці – скляних банках, пляшках, поліетиленових пакетах. В такій тарі особливо цінні сорти допускається до 10 років і довше тримати у погребі або в морозильній камері холодильника. Але це виняток, традиційно користуються мішечками з натуральних тканин, аби запобігти запліснявінню.

НА ТУ Ж ТЕМУ

Loading...

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА