Економні дачники всю зиму збирають корисні кухонні відходи, а потім везуть це добро на грядки. Новорічні свята можуть наповнити цілу компостну купу таким органічним сміттям. Як ним розпорядитися з максимальною користю, що особливо цінується – наша розмова.
Спитий чай і кавова гуща
Як зберегти. Віджимають і висушують на папері окремо.
Для чого служать. Мульчування. Будь-яким таким субстратом посипають землю під овочами шаром в 1-2 см, що оберігає її від розтріскування в посуху.
Розпушування ґрунту і приманювання черв'яків. Декілька столових ложок чайної або кавової макухи кладуть в лунку перед висадкою розсади помідорів, перців, огірків і перемішують з ґрунтом.
Підживлення. У 3-літрову банку висипають склянку сухих чаїнок, заливають окропом, настоюють 4-5 днів, проціджують, додають 1 ст. ложку аміачної селітри і поливають під корінь розсаду при 2-3 справжніх листках.
Посів дрібного насіння. На півсклянки кави беруть по 1 чайній ложці насіння (морква, кріп) і пилової фракції добрива AVA. Сіють у борозенки так, ніби солять їжу. Ні проріджувати, ні підгодовувати овочі не треба.
Захист. Проти котів. Якщо тварини на ділянці облюбували якесь місце для свого туалету, щоб їх відвадити, розкидають кавову і чайну труху разом з сухими апельсиновими шкірками.
Протипоказання. Не можна мульчувати цією макухою землю в кімнатних горщиках, вона покривається пліснявою, на поверхні плодяться мошки.
Яєчна шкаралупа
Як зберегти. Ретельно миють, щоб уникнути тухлого запаху, сушать, подрібнюють на шматочки (приблизно по 1-0,5 см) і складають у банку.
Для чого служить. Розкислення і розпушування ґрунту. Шматочки шкаралупи подрібнюють у порошок і посипають ним ґрунт на грядці (0,5-літрова банка на 1 м²). Потім неглибоко зашпаровують всередину граблями і зверху поливають.
Дренаж. Шматочки шкаралупи в невеликій кількості насипають в розсадні ящики на дренажний шар (пісок, керамзит). При надмірному поливі коріння гарантовано не буде замокати.
Підживлення. На грядки під перці, баклажани та інші овочі, які люблять кальцій і калій, навесні вносять подрібнену в порошок шкаралупу (1-2 склянки на 1 м²). Це покращує розвиток плодів.
Збагачення золи калієм і кальцієм. Шкаралупу спалюють разом із дровами.
Захист. Проти кротів. Шкаралупу шматочками по 1 ст. ложці закладають в лунки при посадці картоплі.
Проти слимаків. Такими ж шматочками посипають зверху грядки з салатами, горохом, листовою капустою. Молюски дряпають ніжну шкіру об гострі краї шкаралупи і гинуть.
Протипоказання. Шкаралупа варених яєць не годиться для підгодівлі і розкислення ґрунту, оскільки з неї вимивається багато кальцію.
Цибулеве і часникове
лушпиння
Як зберегти. Сухе лушпиння цибулі і часнику разом складають в поліетиленові пакети, вони роками не втрачають своїх властивостей.
Для чого служить. Підживлення. Лушпиння заливають холодною водою у співвідношенні 1:10 за обсягом, кип'ятять під кришкою 20 хвилин, охолоджують, проціджують і розбавляють водою (1:1). Відвар містить повний набір мікро- і макроелементів. Ним поливають під корінь і по листю ослаблені, повільно зростаючі овочі або ті, що жовтіють через нестачу поживи.
Захист. Проти попелиці, трипсів, павутинного кліща, клопів. Літрову банку лушпиння заливають гарячою (40ºС) водою (2 л), настоюють 1-2 доби, проціджують, додають 3-4 ст. ложки рідкого мила. Перед обприскуванням рослин настій розбавляють водою у співвідношенні 1:2 і використовують щотижня 1-1,5 місяця, обробляючи і нижню частину листа.
Проти хрестоцвітної блішки. Піввідра лушпиння заливають гарячою водою доверху, накривають кришкою на дві доби, проціджують. Обприскують редис, капусту, ріпу і редьку, не розбавляючи.
Проти несправжньої борошнистої роси. Кожні 4-5 днів тим же настоєм обробляють огірки з метою профілактики.
Проти бактеріального раку. Настоєм поливають кущі помідорів.
Проти гнилі при зберіганні. Обприскують моркву перед закладкою в льох.
Протипоказання. Настій і відвар лушпиння не зберігають, а використовують в день приготування.
Картопляні рештки
Як зберегти. Спочатку заморожують на балконі, а навесні висушують на масляному обігрівачі або батареї на газеті.
Для чого служать. Підживлення. Рештки подрібнюють, висипають в бочку, ошпарюють окропом. Охололу рідину зливають, додають чисту теплу воду і перемішують в густу кашу. Під час висадки розсади огірків або капусти роблять більш глибоку, ніж зазвичай, ямку. На дно кладуть 2-3 ст. ложки каші, трохи присипають землею. Потім знову викладають кашу і землю і садять рослини.
Кашу змішують з водою (1:2) і поливають під корінь капусти, огірки, кабачки, гарбузи і патисони з лійки без сита.
Очищення димоходу. Картопляне лушпиння спалюють в печі разом з дровами.
Протипоказання. Помідори, перець, баклажани рештками від картоплі краще не підгодовувати – у них загальні хвороби.
Цитрусові кірки
Як зберегти. Сушать, розсипавши в один шар на чистому аркуші паперу.
Для чого служать. Захист. Проти попелиці, трипсів, павутинного кліща. Готують настій з апельсинових і мандаринових шкірок: 1 кг подрібнюють, заливають водою в 3-літровій банці, щільно закривають, 5 діб настоюють в темному місці, проціджують, сюди ж віджимають осад. Розливають по пляшках і закупорюють.
Півсклянки настою і половину шматка господарського мила розводять в 10 л води і обприскують рослини з інтервалом в 5-7 днів. Проти попелиці та трипсів – не менше 3 разів, а проти павутинного кліща – не менше 6 разів. Такі цитрусові процедури замінюють щотижневі обробки отрутохімікатами.