Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

З відра – десять

Автор: Нова Газета

ПРОСТІ ПРАВИЛА ВИСОКИХ УРОЖАЇВ КАРТОПЛІ

 

При правильному підході з одного посадженого відра картоплі можна отримати десять. Потрібно тільки виконати кілька нескладних правил.

ü Відберіть здорові та неушкоджені, з гарними вічками бульби для посадки. Оптимальний розмір бульб – із куряче яйце. Дрібніші доведеться саджати по 3-4 штуки в лунку. Великі можна розрізати на частини. Тут важливо, щоб на кожному шматку залишалося не менше трьох вічок.

ü Закладіть бульби на пророщення. Важливо, щоб температура була не менше плюс 12-15 градусів. Інакше картопля буде дуже довго проростати.

ü Насінний матеріал треба відразу ж озеленити, потримавши його 10-12 днів на світлі. За цей час у бульбах утворюється речовина соланін, яка робить картоплю непридатною в їжу – можна отруїтися. Зате цей же соланін добре захищає посаджені картоплини від хвороботворних грибків, бактерій і гризунів.

ü До посадки паростки мають сягати приблизно сантиметрової довжини. Для появи таких паростків потрібно близько 10 днів. А саджати картоплю прийнято, коли береза зазеленіє. Це значить, що температура землі піднялася до восьми градусів. Саджати раніше – безглуздо. Швидше від цього картопля не виросте, навпаки, може загнити в холодному й вологому ґрунті. Пам'ятайте, що земля для посадки має бути розсипчастою, але ще в міру вологою від талих вод. Перевірити це можна так: стиснути землю в долоні і кинути. Якщо грудка не розвалилася – рано. Якщо від удару розпалася на багато частин – пора. А пересушений ґрунт у грудку не зліпити.

ü Правильно виберіть місце посадки. Як важливий фактор можна розглядати попередників. Вдалими для картоплі вважаються ділянки, де торік росли капуста, огірки, морква, буряк, цибуля, часник, редиска, редька, квасоля, зелений горошок та інші хрестоцвітні або бобові. А після томату саджати її не рекомендується: обидві рослини належать до одного сімейства пасльонових, тому уражаються однаковими шкідниками.

ü Місце посадки необхідно добре обробити й удобрити. Картопля любить пухкий ґрунт, тож не лінуйтеся перекопати грядки зайвий раз. І не забудьте внести органічні й мінеральні добрива. Якщо ґрунт на ділянці глинистий або суглинний, тобто настільки важкий та щільний, що це може зашкодити гарному росту картоплі, вам слід унести в ґрунт торф і перегній із розрахунку по одному відру того й іншого добрива на один квадратний метр. Піщані й супіщані ділянки в чистому вигляді також не зовсім придатні для посадки картоплі – до них потрібно внести ті ж торф і перегній, і добре б додати ще глинистий грунт. Якщо ґрунт на ділянці торф'яний, необхідно додати до нього пісок, глину, а так само перегній або компост – на кожний квадратний метр площі приблизно по відру кожного компонента. Для підвищення врожайності варто внести ще по склянці деревного попелу.

Найпопулярніші сорти картоплі

Повінь – бульби столового призначення, округлі, рожеві. М'якуш кремовий, нерозсипчастий, смакові якості добрі. Вміст крохмалю – 15-16%. Кількість бульб у кущі в середньому 9-10 шт., вага товарної бульби –
74-84 г. Один із найкращих українських сортів, має високу врожайність.

Беллароса – дуже ранній і врожайний сорт. Бульби овальні, великі, червоні, м'якуш блідо-жовтий. Смакові якості відмінні. Вміст крохмалю – 13 -15%. Стійкий до фітофторозу.

Слов'янка – бульби видовжено-овальні, великі, рожеві. Вирізняється високою врожайністю та товарністю.

Явір – новий сорт столового призначення. Бульби округлі, жовті, м'якуш кремовий, смакові якості добрі. Уміст крохмалю – 17-18%. У 2005-2006 рр. посідав перше місце за врожайністю з-поміж названих сортів.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА