Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

САДЖАЄМО БУЛЬБИ ЧАСТОЧКАМИ

Автор: Нова Газета

Усе більше городників стають прихильниками різання садивного матеріалу.

 

По-перше, воно сприяє частковому оздоровленню бульб від вірусної інфекції завдяки активації захисних сил самої бульби, яка починає інтенсивно виділяти речовини для загоювання рани та боротьби з інфекцією, що може потрапити через рану. Заодно частково знищуються віруси. По-друге, різання сприяє кращому розвитку одного чи трьох стебел на часточці, бо, коли саджають цілою бульбою, в кущі виростає до 10 стебел і створюється конкуренція (виростають дрібні бульби, які й уражуються фітофторою). По-третє, це елементарна економія садивного матеріалу. По-четверте, проростають усі вічка на бульбі, навіть «сплячі».

На насіння відбираємо великі бульби, на думку багатьох городників, у них менше вірусів і вони невироджені. Крім того, вічка у великих бульб сильніші, ніж у середніх та малих, і при однаковій вазі різаної частки й цілої бульби більший, а головне – якісніший урожай отримаємо з різаної картоплі. До того ж у такому кущі формуються великі бульби за рахунок невеликої кількості стебел.

Різання поряд з іншими агрозаходами набагато подовжує продуктивність сорту. Але ж починати різати потрібно тоді, коли ще відсутні віруси та бактеріальні хвороби.

Слід дотримуватися певних правил, а саме:

• різати потрібно партію бульб, у якій незначний процент виродженого та пошкодженого бактеріальними хворобами матеріалу, з добре розвинутими паростками;

• під час різання пильнуйте зріз: він має бути чистим, без плям, іржавості;

• різати треба від 3-4 (повне розрізування) до 7-8 днів (різання з перемичкою) до садіння;

• під час різання потрібна добра дезінфекція ножів. Для цього беруть до п'яти ножів і ставлять їх у півлітрову банку води, де розвели 1 г марганцівки. З другого боку теж ставлять банку. Під час різання один ніж – одна картоплина, той, яким різали, ставлять у другу банку, і так, поки всі вони не перейдуть до іншої банки. Потім усе спочатку. Порізані частки потрібно класти у посуд із просіяним попелом і сухим цементом у пропорції 1:3-5 та обпудрювати зрізи;

• різані бульби розкладають в один шар на застелений папером ящик. Через день зрізи підсохнуть і почне утворюватися кірка. Бульби ріжуть довільно, якщо один раз – то впродовж. Головне, щоб вага частки була не меншою 25-30 г. Висаджуючи у піщаний ґрунт, вагу різаної частки збільшують. Якщо ріжете цінний дефіцитний сорт, то можна різати по одному вічку, а за насадженням ретельніше доглядати. При цьому коефіцієнт розмноження може сягати 1:70-100 залежно від сорту та кількості вічок на бульбі.

НА ТУ Ж ТЕМУ

Loading...

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА