Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Збережемо вирощене

Автор: Євгенія Бербат

Садівникові важливо не лише виростити, а й зберегти урожай. Ось декілька підказок.

 При запізненні зі збиранням цибулі, вона може втратити смак і погано зберігатися.
 Затягувати зі збиранням часнику теж не рекомендується, це загрожує загниванням зовнішніх лусок.
 Плоди томатів можна зберегти протягом десяти місяців, якщо обробити їх сумішшю желатину з білком. Для обробки 20 кг плодів потрібно 300 мл дистильованої води, 2 яєчні жовтки, 2 чайних ложки желатину, 4 г солі.

Білкову масу із сіллю збивають з додаванням води, в неї вливають розчин желатину і добре перемішують. Плоди томатів вимочують в масі та підсушують; після цього їх укладають в ємкості і закривають пластмасовими кришками або пергаментним папером.

 Для столових буряків оптимальна температура зберігання – від 1 до 3˚С. Зберігати його можна в ящиках. А якщо розкласти буряк на картоплю, то він поглине вологу, що виділяється бульбами.
 Моркву перед закладкою на зберігання рекомендується вимити в чистій воді, обрізати бадилля, залишивши пеньок довжиною 1,5-2 см, оббризкати водним настоєм хвої, потім 20-30 хвилин просушити і закласти в ящики, переклавши коренеплоди мохом.
Щоб морква не проростала, практикують обрізування коренеплодів з голівкою і зеленою шийкою (вона має гіркуватий смак). Після того, як місце зрізу загрубіє, обробляють настоєм часнику (1 склянка подрібнених зубчиків на 1-1,5 л води), а потім укладають на зберігання в мішок із соломою, сухим цибульним лушпинням або вологим піском (якщо в ящику). Оптимальна температура для зберігання моркви – від 1 до 2˚С.
 Редька добре зберігається у вологому піску.
 Селеру і петрушку можна зберігати протягом чотирьох місяців, якщо пересипати їх сухим піском, скласти в ящики і поставити в темне і прохолодне місце.
 Місце, де зберігатиметься картопля, корисно посипати попелом. Добрі результати дає перешарування бульб листям м’яти, горобини, берези. Оптимальна температура зберігання – від 2 до 4˚С.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА