Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Як виростити гливи на пеньках?

Автор: Нова Газета

Заготовляють здорову деревину листяних порід: тополі, осики, яблуні, груші, горіха. Розпилюють її на пеньки висотою 30-40 см і діаметром не менше 18 см. На кожному обов’язково роблять позначки (маленькі зарубки) на зрізі, який перебував з боку крони. Кору видаляти не треба.

По всій бічній поверхні пеньків просверлюють отвори діаметром 10-15 мм, глибиною 7-10 см на відстані 12-15 см один від одного. Замочують заготовки у воді в будь-якій ємності (ванні, бочці) протягом 2-3 днів. Свіжу деревину можна не замочувати.

У тінистому вологому місці садової ділянки або городу (можна між кущами смородини, аґрусу і в малиннику) викопують лунки глибиною 15-20 см, по діаметру трохи більші, ніж пеньки. При цьому важливо дотримуватись відстані між лунками – 30-35 см. На дно кожної кладуть зволожену тирсу (або дрібні стружки, солому) шаром 1-1,5 см. Поверх насипають посадковий міцелій грибів шаром
1 см і ставлять пеньки по росту. Це дуже важливо.

Справа в тому, що деревина має здатність вбирати воду тільки в напрямку від кореня до крони. І якщо пеньок буде стояти неправильно, вгору «корінням», вбирати воду з ґрунту він не буде і дасть дуже маленький урожай грибів (всього один збір, а в суху погоду може і зовсім не бути).

Перед тим, як ставити пеньки в лунку, заповнюють просвердлені в них отвори посадковим міцелієм і зовні закривають воском або пробочками з вологої тирси. Замість отворів можна наробити надпилів, щілин і заповнювати точно так само.

Навколо встановлених у лунки пеньків ущільнюють ґрунт – утрамбовують ногами. Для економії площі дерев’яні заготовки можна ставити одну на одну, підбираючи по діаметру. Кожну або всі разом накривають на 2-3 тижні шматком чистої поліетиленової плівки, яку обов’язково попередньо перфорують (проколюють) через 10-15 см цвяхом.

Для цієї мети можна використовувати чисті поліетиленові сумки або пакети – надягати їх на пеньки і закріплювати, щоб не злітали. Таке укриття захищає міцелій і деревину від висихання і сприяє кращому приживанню посадкової грибниці.

Таким способом висаджуюють гливу в травні – на початку червня, щоб за теплий літній час грибниця добре розрослася в деревині. Догляд полягає в підтримці ґрунту навколо пеньків у вологому стані. Якщо погодні умови сприятливі, плодоношення починається у вересні–жовтні поточного року. При використанні якісного міцелію і певних штамів (сортів) урожай плодових тіл гливи збираюють щорічно з квітня по листопад протягом 4-5 років  залежно від щільності деревини і діаметра пеньків.

Як бачите, виростити гливи на дачі не так вже й складно. Спробуйте – і вам, напевно, вдасться зібрати хороший урожай грибів.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА