Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Чи потрібно перекопувати ґрунт восени?

Автор: Нова Газета

Осіння обробка ґрунту підвищує його родючість, допомагає боротися зі шкідниками, хворобами, бур’янами і скорочує витрати праці.

 

Насамперед грядки необхідно очистити від бур’янів, сухого бадилля, плодів та інших решток.

Чи потрібно перекопувати ґрунт восени? Це корисно не для всіх його видів. На піщаному розсипчастому такий обробіток не дає позитивного ефекту, а для важкого глинистого дуже корисний.

Після перекопування зменшується кількість однорічних бур’янів. Дрібні сходи їх гинуть одразу після похолодання.

Ще один плюс: раціонально використовується снігова волога. На горбистій поверхні грядки після перекопування скупчується більше снігу, ніж на рівній. А коли сніг тане, вода не стікає по боках, а вбирається глибоко в землю.

Які добрива та добавки доцільно вносити в ґрунт восени?

Допускається внесення свіжого гною під майбутню посадку огірків та інших гарбузових культур (кабачки, гарбузи, дині), так само кропу, селери, пізньої капусти. Якщо в гною багато соломи або тирси, то в перший рік після його внесення овочам потрібне азотне підживлення, оскільки грубі органічні матеріали, перепріваючи, будуть використовувати азот.

У гної зазвичай багато насіння бур’янів. Восени велика частина їх встигне зійти, і ви зможете знищити їх розпушуванням. До того ж гній за зиму просочується вологою, поступово починає пріти і добре змішується з ґрунтом.

Дозрілий гній і компост можна вносити у ґрунт як навесні, так і восени. В останньому разі частина поживних речовин вимивається талими водами, зате органіка досягає оптимальної вологості.

Торф містить мало поживних речовин, але поліпшує структуру ґрунту. Низинний торф розпушує важку глинисту землю і підвищує вологоємність піщаної. Сухий торф погано змочується і дуже повільно просочується водою, через що іноді важко рівномірно його розподілити. Якщо у вас слабо окультурена дуже важка земля, внесіть 4-5 л (піввідра) торфу на квадратний метр городу під перекопування, а потім навесні — ще стільки ж торфу або перегною і ще раз перекопайте.

Для раціональнішої витрати мінеральних добрив на ділянці їх краще вносити навесні, безпосередньо перед сівбою або посадкою овочевих. Під багаторічні культури «хімію» вносять восени.

Всупереч поширеному твердженню у склад осінньої мінеральної поживи мають входити не тільки фосфор і калій, а й обов’язково азот (хоча і в іншій пропорції порівняно з літнім підживленням). Після листопаду обмін речовин у багаторічних культур сповільнюється, але не зупиняється повністю. Багато рослин продовжують споживати азот і запасають його для інтенсивного росту навесні.

Восени можна вносити азотні, фосфорні та калійні добрива окремо, але зручніше застосовувати збалансовані мінеральні комплекси – вони є в асортименті майже у кожного виробника добрив.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА