Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Не мороз страшний, а волога

Автор: Нова Газета

Варто пам’ятати, що загинути з більшою ймовірністю нехолодостійка рослина може не тільки і не стільки взимку, скільки під час пізньоосінніх відлиг і весняних похолодань. Різкі перепади температури і пов’язані з цим механічні пошкодження спричиняють їх загнивання або випрівання.

 

Найкращий укривний матеріал – сніг. Але він не завжди вчасно випадає. Швидше вдарять морози, і тільки згодом лягає сніг. У відлиги, які супроводжуються похолоданнями, він має властивість ущільнюватись або перетворюватися на крижану кірку, що шкодить рослинам, які опинилися під нею. Саме тому для підвищення ефективності снігового укриття потрібні додаткові матеріали, які не бояться ні сонця, ні води, – снопики з очерету, гілляччя тощо.

Один із класичних видів зимового укриття – підгортання, тобто створення горбка ґрунту навколо стебла чи стовбура. Суть цього прийому полягає не тільки в захисті рослини від морозу, а й у тому, що рельєф ґрунту навколо рослини сприятиме кращому відведенню весняних талих вод, тим самим захищаючи її від вимокання. Ізолюючі властивості теж мають значення: промерзання восени відбувається повільніше, хоча за зиму ґрунт усе одно промерзає.

Підгортати можна звичайною садовою землею, але перегній має деякі переваги. Він легший і пухкіший, не злежується, не збивається в грудки. Має нижчу теплопровідність, отже, кращу теплоізоляцію. До того ж підвищує родючість.

Щоправда, перегній має й недоліки: через свою гігроскопічність промерзає за зиму сильніше, а навесні відтає повільніше. Тому, коли потепліє, потрібно знімати його шари поступово, у міру відтавання. Втім, так слід робити і зі звичайним ґрунтом.

Ще один недолік перегною – містить велику кількість насіння бур’янів. Але у випадку з дорослими багаторічниками це не дуже страшно, вони самі впораються з небажаними сусідами.

Підгортання – найпоширеніший спосіб зимового укриття троянд та деяких цибулинних.

Листопадні дерева і чагарники, скидаючи восени листя, вкривають ґрунт, його мешканців і рослинність од перших холодів, а також дають поживу дощовим черв’якам, що підвищує родючість ділянки. Листя можна використати для захисту нехолодостійких рослин. Збирати його потрібно сухим, складати в мішки, зберігати під укриттям, а коли вдарить мороз, висипати в потрібному місці.

Сухе листя, наприклад берези, на відміну від гілля можна застосовувати як теплоізолятор для особливо теплолюбних рослин. Але воно неодмінно має бути сухим від моменту укриття аж до весни. Тому над листям потрібне додаткове укриття від води. Бо якщо підмокне, то може перетворитися на мерзлу кірку або, в кращому разі, на щільну, злежану, сиру і гниючу масу, яка є розсадником грибків і плісняви.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА