Іноді на часнику з’являється зелена пліснява. Це грибкова хвороба, яка виникає при недотриманні вимог щодо зберігання цього овочу.
Отже, закладений ще в жовтні на зберігання часник треба обов’язково регулярно перевіряти, адже що раніше буде виявлене захворювання, то швидше вдасться запобігти його поширенню.
При цьому захворюванні зубчики стають в’ялими, а на поверхні з’являються світло-зелені ямки і невеликі плями. У подальшому зубчики все більше розм’якшуються, а плями затягуються зеленуватою пліснявою. Всередині зубчики зморщуються і темніють.
Аби позбутися зеленої плісняви, ефективними будуть просушування і прогрівання часнику при температурі 35–45°С. Зберігати часник після просушування треба при температурі 1–3ºС.
Можна зробити й по-іншому. В добре просушених і прогрітих головок обпалити над газовим пальником корінці, занурити часник у розплавлений парафін на 1–2 секунди, а потім вийняти й укласти в ящик на зберігання.
Замість парафіну краще взяти бджолиний віск, який коштує недорого, але дає кращий ефект. Плівка, що утворилася, вберігає часник від контакту з навколишнім сере-
довищем, і він зберігатиметься практично до нового врожаю навіть у тому разі, коли вологість у сховищі буде вище допустимої.