Всі ми хочемо їсти овочі в свіжому вигляді, тому що це корисно для організму, але для цього потрібно знати умови зберігання овочів у домашніх умовах.
КАРТОПЛЯ
Зберігають її у погребі або провітрюваному підвалі в мішках з натуральної тканини або дерев’яних ящиках. Кожні два місяці картоплю обов'язково перебирають. Насипом картоплю в підвал краще складати не на підлогу, а на гратчасті щити. Під щитом з картопляною купою повинно бути вентильоване місце.
Картоплю можна вберегти від псування, якщо перекласти бульби листям і ягодами горобини або укласти поверх картоплі буряк. І буряк, і горобина потребують підвищеної вологості, і відтягують її у картоплі на себе. З іншого боку, фітонциди горобини знищують хвороботворні бактерії, істотно стримуючи розвиток гнилі і цвілі.
МОРКВА
Довго не псується, якщо перекласти її прошарками цибулевого лушпиння. Можна моркву зберігати до весни просто на грядках. Восени зрізають гичку, грядку накривають товстим шаром соломи чи листя. У холодну зиму зверху накидають сніг. Навесні збирають урожай.
БУРЯК
Буряк, як і моркву, зберігають у погребі в ящиках з тирсою або піском.
ГАРБУЗ
Гарбузи укладають вільно плодоніжками вгору на суху хвою, траву, стружку, тирсу. Пошкоджену шкірку плоду замажте зеленкою. Приміщення для зберігання неодмінно має бути сухим - якщо такого немає, краще вже тримати гарбузи в житловій кімнаті хвостиком наверх.
КАПУСТА
На тривале зберігання відбирають здорові качани. Після збору кожен загортають у кілька шарів газети. Так капуста довше збереже свої поживні та смакові властивості. Зберігати качани можна підвішеними в підвалі. Для цього качани збирають разом з кочеригою або зрубують сокирою на рівні землі, зберігши якомога більше зовнішнього зеленого листя. Кочеригу обв'язують шнурком і підвішують качаном вниз до стелі У сухому підвалі і при температурі від 1 до +10 °С капуста добре зберігається до весни