Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Як зберегти «різдвяну зірку» після купівлі?

Автор: Нова Газета

Завдяки успіхам селекціонерів колірна гама приквітників досить різноманітна: білі, кремові, рожеві, абрикосові, яскраво-червоні. За сприятливих умов цвітіння триває від двох місяців до півроку, після чого квітки та барвисті приквітники обпадають.

 

На жаль, багато хто просто викидає пуансетію після того, як вона відквітувала. А наступною зимою знову купують квітучу «зірку», тому що дуже хочеться знову бачити у себе цю пишноту. Але при бажанні можна зберегти цю милу рослину. Для цього пропонуємо ознайомитися з деякими премудростями її агротехніки.

Після відцвітання і обпадання гарних приквітників у пуансетії наступає період спокою, що триває півтора-два місяці. Полив у цей час різко скорочують. Після зів'янення листя виконують обрізку, залишаючи пагони довжиною 10-15 см і видаляючи зайві відростки, залишивши тільки 4-5 для формування пишної крони. Горщик з обрізаною рослиною на період спокою поміщають у сухе прохолодне місце з розсіяним освітленням і майже не поливають. Через пару місяців пуансетію потрібно добре полити і пересадити в новий ґрунт у трохи більший горщик, зберігши грудку землі на коріннях. Після цього вже необхідний регулярний полив і підживлення 2 рази на місяць калійними добривами для квітів.

Для одержання квітучої рослини саме до Різдва з кінця вересня пуансетію готують до цвітіння. Для цього протягом 8 тижнів необхідно штучно укорочувати день, прикриваючи рослину чим-небудь на 12-14 годин на добу або просто переставляючи у зовсім темне місце. Потім рослину не затемнюють, вона вже починає квітувати. Пуансетія квітує тільки при короткому світловому дні і без штучного затемнення квітування починається зазвичай тільки наприкінці зими.

Зрізані пагони можна використовувати для розмноження. Зрізавши живець з 4-5 міжвузлями, видаляють нижні листочки і поміщають його на 15-20 хвилин у дуже теплу воду. Якщо цього не зробити, молочний сік закупорить судини, і живець, швидше за все, не приживеться. Потім живці поміщають у вологу суміш піску і торфу, гарненько заглибивши і накривши плівкою, і ставлять у тепле місце (до 24°С). Можна вкорінювати й у непрозорому посуді в простій воді.

Після вкорінення молоді пагони саджають у родючу ґрунтосуміш, що складається з рівних частин листяної, дернової землі, торфу та піску. У горщику роблять гарний дренаж. Бажано саджати в один горщик 3-5 рослин, щоб отримати пишний гарний кущик. Ось так, без особливих зусиль, узимку ви одержите свій власний букет з палаючих «різдвяних зірок».

При бажанні виростити великий кущ пуансетію, що відквітувала, можна просто пересадити у більшу ємкість. Якщо при цьому її не обрізати, вона швидко перетворюється на дуже гарну високу рослину, але, як правило, ніколи більше не квітує. Хоча із цього правила бувають рідкісні винятки, коли окремі гілки раптом починають квітувати всупереч усім прогнозам.

Пуансетія любить багато світла, розташовувати її потрібно в добре освітленому місці, влітку уникати занадто пекучого сонця. Температура для неї краще помірна 18-22°С, рослина витримує й прохолодь, але не нижче 12°С. Про це потрібно пам'ятати при покупці пуансетії. При різких коливаннях температури листя жовтіє і обпадає. Варто уникати протягів і близькості опалювальних приладів.

Полив має бути помірним, особливо взимку: поливати потрібно тільки після підсихання верхнього шару ґрунту, щоб не загнило коріння. Для поливу використовувати відстояну воду кімнатної температури. Пуансетія дуже любить регулярне обприскування, особливо воно необхідне їй в опалювальний сезон. При сухому повітрі рослина починає скидати листя та квіти.

При роботі з пуансетією варто пам'ятати, що сік молочайних гіляк дуже отруйний і може викликати запалення шкіри і слизових. Необхідно дотримуватися запобіжних заходів. Сподіваємося, наведена інформація буде корисною для квіткарів-аматорів.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА